eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Búvárok a Dunában: "borzasztó nehéz és elképesztő veszélyes"

Még mindig tart a Dunában, az Erzsébet híd közelében talált világháborús bomba felderítése. Az InfoRádió által megkérdezett búvárszakértő szerint kivételesen nehéz körülmények között keresik a búvárok a bombát, amelyet hasonló formájú sziklákkal is össze lehet keverni. Sopronyi Richárd szerint előfordulhat, hogy ma nem is tudják kiemelni a bombát.

A Dunában 9-10 méter mélységben lehet a feltételezett robbanószerkezet, amelyre az InfoRádió értesülései szerint ipari búvárok bukkantak rá. A bomba pontos helyét próbálják egyelőre meghatározni a tűzszerész búvárok, de a korábban hasonló helyzetekben dolgozó búvár, Sopronyi Richárd, a Diving Island Kft. ügyvezetője szerint nagyon nehéz körülmények között dolgoznak a tűzszerészek.

"A Duna jelenleg árad, ezért a látótávolság nulla. Olyan, mintha becsukott szemmel menne az ember, és ráadásul közben ketten-hárman még még nagy erővel tolnák is" - mondta a szakértő, és hozzátette, amikor ő dolgozott hasonló bombakeresésnél, szerencséjük volt, mert 80-90 centis látótávolság volt, könnyen találtak a bombára.

"Úgy keresni bombát, hogy nem látni semmit, borzasztó nehéz és elképesztő veszélyes.

Csak tapogatással tájékozódhat a búvár, miközben a mederfenéken hasal.

Jó 25-30 kilogramm plusz súly van rajta, hogy ne vigye el a víz. A felszínnel rádión kommunikálnak, de fentről irányítani nem tudják, ezért teljesen magára van utalva" - mondta Sopronyi Richárd, és hangsúlyozta, csapatmunkában dolgoznak, és külön egység ügyel a búvár biztonságára.

A munkát tovább nehezíti, hogy a bombák formája nagyon hasonló lehet a mederfenéken lévő sziklákéhoz, ezért minden egyes hasonló alakzat riadalmat kelthet.

Maximális összpontosítást igényel ez a stresszes munka, de szakavatott tűzszerészek dolgoznak, erre lettek kiképezve. Nekik ez elvileg otthonos pálya, de ilyen körülmények között ezt azért nem lehet kijelenteni" - mondta a búvárszakértő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az erős sodrással is meg kell küzdeni, szemben úszni vele lehetetlen, a búvár is csak a sodrás irányéba tud leereszkedni, és legyezőszerűen próbál keresni.

Egy búvár egy-két órát is tud dolgozni, de ha nehezek a körülmények, akkor ez az idő rövidül.

"Itt most nincs könnyű dolguk. Meg sem lepődnék azon, hogy ma nem is sikerülne a bomba felkutatása és hatástalanítása"

- mondta Sopronyi Richárd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Rég várt pályázat indul - Megoldást kínál a napelemek által okozott fő problémára

Rég várt pályázat indul - Megoldást kínál a napelemek által okozott fő problémára

A hazai naperőmű-kapacitás további növekedése és az áramellátás biztosítása szempontjából is lényeges az a jövő januárban uniós forrással induló kormányzati pályázat, amely energiapiaci szereplők számára nyújt támogatást villamosenergia-tárolók telepítéséhez és működtetéséhez. A pályázat úgy kínál jelentős részben megoldást a naperőművek termelésének kiszámíthatatlanságából eredő, a villamosenergia-rendszer egyensúlyát veszélyeztető problémára, hogy enyhíti a földgázfüggőséget, egyúttal elősegítheti a telepítő cégek bevételeinek optimalizálását is. A tartalmában és formájában is különleges pályázattal a lakosság, a kkv-k és a hálózatüzemeltető társaságok után a villamosenergia-ipari érintettségű vállalatok számára is megnyílik egy kifejezetten az energiatárolók terjedését támogató program, a magyarországi energiaátmenet új korszakba lépését is jelezve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×