eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. május 18-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Kereszténydemokráciát épít Orbán Viktor

Tovább erősödik a miniszterelnök befolyása. Az InfoRádóban nyilatkozó szakértők legalábbis ezt olvasták ki a kormány összetételéből.

A Publicus Intézet Ügyvezetője, Pulai András szerint az új kormány összetétele azt mutatja, hogy folytatódik Orbán Viktor miniszterelnöki hatalomkoncentrációja.

"Olyan miniszterek vannak szinte kizárólag a kormányban, akiket Orbán Viktor saját maga választott, soha nem volt ennyire szabad keze"

- mondta Pulai András, aki hozzátette azt is, hogy olyan fontos dolgok kerültek a miniszterelnökséghez, vagy közvetlen körzetébe, amelyeket korábban más felügyelt.

Lázár János valószínűleg azért távozott a vezetésből, mert kezdett önjáróvá válni - tette hozzá Pulai András.

"Ez Orbán Viktornak már talán túl sok volt, és azt gondolta, hogy folytatja azt a típusú kormányzást, ahol az ilyen erős emberek kikerülnek egyfajta rotáció formájában a kormányba, és aztán persze sosem kerülnek vissza" - mondta az elemző, hozzátéve, hogy Lázár János beláthatta, hogy ez fog történni, ezért ő csak a saját választóival, és saját választókörzetével fog foglalkozni.

A Nézőpont csoport vezetője, Mráz Ágoston Sámuel szerint viszont Lázár János távozása mögé nem érdemes túl sok mindent odaképzelni,

a kormányfői hatalomkoncentráció pedig nem Orbán Viktor sajátja, hanem történelmi hagyomány.

1990 óta hagyomány, hogy a magyar miniszterelnök pozíciója erős, Magyarország akkor vette át a demokrácia modelljét - mondta Mráz Ágoston Sámuel.

"A híres neves konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal ez személytől függetlenül is egy erős pozíciót ad a kormányfőnek, úgy szokás mondani, hogy nem első az egyenlők között, hanem a miniszterelnöknek van kormánya, és nem a kormánynak miniszterelnöke" - tette hozzá az elemző.

Az viszont igaz, hogy Orbán Viktor új kormánya minden korábbinál nagyobb mértékben miniszterelnöki központú

- fűzte hozzá Mráz Ágoston Sámuel. Ez azt jelenti, hogy az eddigi vezetés helyett mostantól van egy irányításra koncentráló Orbán Viktor, három miniszterelnök-helyettes, miniszterelnöki kabinet, kormányiroda, miniszterelnökség, és szakmapolitikai kabinetek vannak.

"Ennek a nyilvános politizálásban nagy jelentősége nem lesz, sokkal inkább annak, hogy három miniszterelnök-helyettes van, akik vélhetően a kommunikációban fognak fontosabb szerepet betölteni" - vélte Mráz Ágoston Sámuel.

A két elemző egyetértett abban, hogy

Orbán Viktor ismét megpróbál mindenkit megelőzni saját rendszerének definiálásával, erre utal, hogy az illiberalizmus helyett már a kereszténydemokrácia szót használja.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×