eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Orban Zoltan

Számoljunk füleskuvikokat!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület újra a lakosság segítségét kéri, ezúttal a Magyarországon egyre nagyobb számban fészkelő füleskuvik-állomány felmérésében. A programról Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője beszélt.

Az MME meghirdette a füleskuvikprogramot, amelyben a lakott területeken is egyre gyakoribb füleskuvik fészkelő állományának felmérésében tudnak segíteni az emberek, ugyanis az apró bagolyfajta magyarországi populációjának számáról csak pontatlan becslések vannak.

Mint írják, első pillantásra lehetetlen küldetésnek tűnhet az éjszakai életmódot folytató, számunkra láthatatlanul mozgó madarak amúgy is rejtett költőhelyének megkeresése, de szerencsére a madarakat nem is kell látni ehhez.

mme.hu
mme.hu

Orbán Zoltán az InfoRádióban elmondta, hogy a felmérésben a madarakat elég csak hallanunk.

"A füleskuviknak van egy nagyon jellegzetes melankolikus füttyögő hangja. Ezt a két-három másodpercenként monoton módon ismétlődő füttyöt érdemes keresni az esti szürkület óráitól egész éjszaka."

Ilyen a kuvikok hangja:

A szóvivő elmondta azt is, hogy nagyon gyakran több hangot is hallunk, hiszen a kuvikoknál a hím és a tojó is ezt a hangot adja ki és válaszolgatnak egymásnak.

"A füleskuvik gyakran fészkel laza kolóniákban. Ez azt jelenti, hogy hallótávolságban akár három-négy, vagy több füleskuvik is költhet, így ne lepődjünk meg azon, ha ezt a melankolikus füttyöt akár három-négy-öt helyről is halljuk" - mondta Orbán Zoltán. Hozzátette azt is, hogy ha valaki kuvikhangot hall, töltse ki

az okostelefonra is letölthető elektronikus űrlapot, ezzel sokat segíthet abban, hogy a kuvikok állományáról szóló adatokat pontosítani lehessen.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×