INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Fegyver, luxusautó és futópad – érdekes bűnszervezetet fogott a NAV

InfoRádió
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-dunántúli pénzügyi nyomozói harminc gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést.

Hivatalosan vagyonvédelmi és takarítási feladatokra szerződött az a huszonegy cégből álló láncolat, hogy így megússzák az egymásnak kölcsönadott munkavállalók utáni közteher-befizetést. A munkavállalókat bejelentették ugyan, de utánuk járulékokat és áfát már nem fizettek. Az így eltitkolt adóból a bűnszervezet tagjai részesedtek.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói a rajtaütéskor Baranya és Pest megyében, összesen 45 helyszínen jelentek meg. A bűnszervezet két tagját kommandósok fogták el, egyikük luxuslakásában éles lőszerrel töltött, engedély nélküli fegyverre bukkantak. Így a gyanúsítottat letöltendő börtönbüntetésre ítélték, a költségvetési csalástól függetlenül. 

A kezdeti két és fél milliárd forintos költségvetési kár a nyomozás közben szerzett információk alapján négy és fél milliárd forintra emelkedett. A pénzügyi nyomozók a kár megtérülésére bankszámlákat, üzletrészeket, ingatlanokat zároltak. Lefoglaltak motorcsónakot, nagy értékű luxus- és raliautókat, quadokat, lakókocsit, sőt még egy drónt és a luxusingatlanban lévő nagy értékű tévét, futópadot, edzőtermi berendezéseket is.

A nyomozók az akció napján huszonhárom gyanúsítottat hallgattak ki, most pedig harminc gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést: A harminc gyanúsítottból nyolc ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, további huszonkét ügyvezetővel szemben pedig közokirat-hamisítás bűntett miatt.

A címlapról ajánljuk