eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lázár János: nehéz kérdés a kórházaké, de fizetünk

Lázár János: nehéz kérdés a kórházaké, de fizetünk

A nemzeti konzultációról, a kórházak adósságáról, a kötelező oltások körének bővítésén, a kvótarendszerről és új határátkelőkről is beszélt Lázár János a Kovács Zoltánnal közösen tartott 99. Kormányinfón. Egy kérdésben elismerte a kormány és a maga felelősségét.

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rendszerváltozás óta soha ilyen alacsony nem volt a munkanélküliség Magyarországon, mint most. 2017 nyarán, őszén 4,44 millió ember dolgozott Magyarországon. Szerinte ez a szám egy év alatt óriási növekedést jelent úgy, hogy közben 58 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás és 40 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma.
  • Kijelentette: a kvótarendszer megbukott, "érthetetlen, miért erőltetik ezt", most egy új formában is. Az előírt 98 ezer 255-ből 29 ezer 144 migránst fogadtak be az EU-ban. Ez azt jelzi, hogy a közös migrációs intézményrendszer bukásra van ítélve, szerinte ez válasz az EB újabb, 50 ezer embert érintő, önkéntes alapú elosztási mechanizmusára is.
  • Döntően a Soros György által ismertetett momentumokra vonatkozik az október elején induló nemzeti konzultáció. A kérdőív elkészült és hozzáférhető, november elejéig minden magyar háztartásba el fog jutni.
  • Védőoltások támogatásával kapcsolatos előterjesztések kerülnek a jövő kedden a kormány elé. Lázár János szerint szakmai konszenzus látszik arról, hogy kötelező és térítésmentes legyen a bárányhimlő elleni oltás. Az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltás mellett a B típus elleni oltás is ingyenes lehet, és beszélni fognak arról is, hogy az ismétlés is ingyenes legyen. Szintén a támogatottak körében van a csecsemőknek adandó két, a rotavírus és a hepatitis elleni vakcina.
  • Beszélt arról is, hogy fejlesztik a regionális reptereket, Sopront újjáépítik, a budapesti Benczúr utcában ingatlant kapnak a baptisták, a fővárosi Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri központ lesz, több új határátkelőt létesítenek.

A kórházak adóssága

A magyar kormány helyt áll a kórházak adósságáért - mondta kérdésre válaszolva Lázár János, akit annak kapcsán kérdezték, hogy augusztusra a kórházak adóssága elérte a 35 milliárd forintot. A miniszter szerint arra lehet számítani, hogy minden lejárt, jogszerű számlát kifizet az állam.

Erről várhatóan az év végén dönt a kormány, a lejárt tartozások függvényében. Nehéz szerinte megmondani, hogy melyik kórház gazdálkodik rosszul, és melyik alulfinanszírozott.

Paks 2 építésével kapcsolatban Lázár János elmondta, hogy a szakemberek szerint ledolgozható a 18-22 hónapos késés. A kormány nem számol a határidő kitolásával, nem tárgyaltak róla. Az orosz féllel most azon dolgoznak, hogy mit kell tenni a határidő betartásáért. Kijelentette: fix összeggel, fix határidőre, kulcsrakész erőművet akartak, ez volt az egyik legfontosabb kritériumuk, ezért tárgyalnak olyan intenzíven az oroszokkal, heti 3-4 egyeztetési nap van.

A plakátüggyel kapcsolatban azt mondta, hogy az általa felügyelt kormányhivatalok eljárását (a Jobbikhoz köthető plakátok eltávolítását a Simicska Lajos által átadott plakáthelyekről) jogszerűnek tartja. A miniszter szerint "sunnyogás van", pedig "jóhiszemű joggyakorlásra volna szükség", és be kell tartani a törvényeket. 

A nemzeti konzultáció egyik kérdező általi kritikájával kapcsolatban elmondta, hogy Soros György kijelentéseiből valahogy politika lesz Brüsszelben, de ő még nem jött rá, hogy miért ér többet Soros szava, mint egy uniós politikusé - ezt szíve szerint betette volna a konzultációba.

Többször szóba került az őcsényi polgármester lemondásához vezető feszült helyzet is: az indulatok azután szabadultak el, hogy egy vállalkozó az országban jogszerűen tartózkodó menekültek üdültetését tervezte. A 444 újságírójának kérdése arra is vonatkozott, hogy az utóbbi két év kommunikációjának lehetett-e hatása ez ügyben. Lázár János szerint

nem, mert "ilyen a magyar társadalom",

ezt már megtanulhattuk a korábbi időkben. Szerinte

"abban lehet felelősségünk, nekem is, hogy amikor politikusként megszólalunk, világos különbséget kell tenni bevándorlók, illegális bevándorlók és politikai menekültek között."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×