Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sokatmondó nyomok a 2-es metró kerekén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Közlekedésbiztonsági Szervezet helyszíni szemléjének megállapításai szerint a Pillangó utcai metróbalesetben szerepet játszott a hátsó szerelvény megcsúszása, mert a balesetvizsgálók csúszásnyomokat találtak a vasúti pályán és az ütköző metró kerekein.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezete (KBSZ) vizsgálja a hétfő reggeli metróbaleset körülményeit. A Pillangó utcai állomásnál egy érkező metrószerelvény nekiütközött az előtte lévő, már az állomás peronja mellett álló vonatnak. Mindkét járat az Őrs vezér tere felől a Déli pályaudvar felé tartott. A baleset következtében 9 embert a mentők kórházba szállítottak, mindkét szerelvényben és a pályában jelentős anyagi kár keletkezett.

Ezen a felszíni pályaszakaszon a hétvége óta automata üzemmód helyett kézi vezetéssel közlekedtek a járművek a vágányokra hulló falevelek okozta csúszásveszély miatt, és a helyszíni szemle első megállapításai szerint a két vonat ütközésében szerepet játszott a hátsó szerelvény megcsúszása, mert a KBSZ balesetvizsgálói csúszásnyomokat találtak a vasúti pályán és az ütköző metrószerelvény kerekein.

A vizsgálat következő lépése az információk kinyerése lesz a vonatok adatrögzítőiből, ezzel várhatóan szerdára készülnek el. Az álló szerelvény adatrögzítőjéből az ott tárolt adatok már a helyszínen kinyerhetők voltak, az érkező és ráfutó szerelvény adatainak kimentéséhez azonban kocsiszínbe kell vontatni a járművet. Az adatrögzítők adnak választ többek között azokra a kérdésekre, hogy milyen sebességgel közlekedtek az érintett járművek, mikor került sor az ajtók nyitására-zárására, mikor történt vontatás-fékezés, és működött-e a csúszásvédelem - írja KBSZ a honlapján.

Emellett folyamatban van a vonatszemélyzet és a forgalomirányítók közötti beszélgetést rögzítő hangfelvétel, illetve a Pillangó utcai állomás kameraképeinek beszerzése, valamint a vasúti biztosítóberendezés adatrögzítője tartalmának kinyerése a vonatok közlekedésével, a forgalmi szituációval kapcsolatosan.

A KBSZ megállapította, hogy az eddig rendelkezésre álló információk szerint nincs összefüggés a hétfői és a 4-es metrón a múlt hét pénteken történt vasúti események között, mivel ott az általános védelmi rendszer lépett eddig még ismeretlen okból működésbe.