eur:
388.88
usd:
360.65
bux:
68074.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szócska Miklós: egy egészségügyi intézményfejlesztés hatalmas mérkőzés

Nemzetgazdasági vonatkozása van annak, hogy milyen egészségügyi kapacitásokat milyen élettartamra építenek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója.

A világ egészségügyi rendszereire egyre inkább jellemző, hogy integrált betegutakban gondolkodik: vagyis az alapellátásból egészen a rehabilitációi kíséri a beteg, és a fejlesztéseknél is ezeket a szempontokat veszi figyelemben – mondta a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző központjának igazgatója.

Szócska Miklós az intézmények funkcionális kialakításáról azt mondta, hogy bár itthon sokat megkérdőjelezik a pavilon rendszerű építkezést, Németországban éppen ez jött ki győztesen.

„A karlsruhei egyetem valamelyik műszaki tudományokkal foglalkozó csapata csinált egy jó elemzést, amiben a legérdekesebb az volt, hogy a logisztikailag jól megtervezett, közel épített pavilon rendszerű kórházak jöttek ki győztesen. Olyan szempontokat is figyelembe vettek, hogy sokszor a szakmai erőtér szerint határozódik meg, hogy kinek mekkora rész jut a kórházból vagy hányadik emeleten lehet fejleszteni az adott szakterületet. A magas építésű épületekben a liftek szűk keresztmetszetként funkcionálnak, tehát a legjobb ez volt” - fejtette ki.

Szócska Miklós - akit Magyarország a WHO főigazgatói posztjára is jelölt – azt mondta, hogy egy-egy nagyobb léptékű egészségügyi intézményi fejlesztés a világszerte – mint fogalmazott -„hatalmas mérkőzés”.

„Nemzetgazdasági vonatkozása van, hogy milyen kapacitásokat építünk, az életciklus költsége mekkora és milyen üzleti modellben kivitelezzük. Figyelembe kell venni az egészségben eltöltött életéveket, ami az ottani betegek egészségének helyreállításával nyerhető, az energia-, a munkaerő, az átépítés, a technikai megújítás költségét. Ez előre jelezhető, látjuk a demográfiai trendeket, tudjuk, hogyan öregszik a társadalom, le lehet vezetni, hogy körülbelül mennyi csípőprotézis-műtétre van szükség. Az evidenciaalapú egészségpolitikának a térnyerése komoly kérdés és kihívás, a WHO többek között ezen dolgozik" - tette hozzá.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy Angliában például a várólisták ledolgozására, a magántőke bevonásával építettek kórházakat. Emiatt azonban az angol nemzeti egészségügyi szolgálatnak 40 százalékos éves működési hiánya alakult ki, vagyis kockázatos a magántőke nagyobb arányú bevonása – összegezte Szócska Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×