eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem álom, hogy ne verjen többé a jégeső

Országos jégeső-elhárító rendszert épít ki a kormány.

Egy néhány megyében már sikerrel alkalmazott technológia országos rendszerré alakításáról van szó - tájékoztatta az InfoRádiót Kis Miklós Zsolt, a miniszterelnökség agrár-vidék fejlesztésért felelős államtitkára.

„Amikor az Országos Meteorológia Szolgálat kiadja a jégeső-riasztást, egy talajgenerátorral ezüst-jodid kristályt juttatnak a légkörbe. Ezáltal drasztikusan lecsökken a jégeső megvalósulása és a káresemény is. A technológiát több megyében is sikeresen alkalmazzák. Ezt tervezzük a gépek hálózatával országos rendszerré kiépíteni” - mndta el az InfoRádiónak Kis Miklós Zsolt.

Az országos jégeső elhárító rendszer kiépítése hozzávetőleg két évig tart és másfél milliárd forint van rá - tette hozzá az államtitkár.

Azt is jelezte, hogy miután a kormányzat már eldöntötte, hogy a működéshez biztosítja a törvényes hátteret, a rendszert nagy valószínűséggel az agrárgazdasági kamara működteti majd.

Kiss Miklós Zsolt hangsúlyozta, hogy egy ilyen rendszer nem csak a mezőgazdaságból élőknek lenne hasznos, hiszen egy nagyobb jégeső a termés mellett a közművekben, a házakban és az autókban is komoly károkat okoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×