eur:
394
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Orbán: nem szabad megijednünk a reflektorfénytől

Orbán: nem szabad megijednünk a reflektorfénytől

Magyarország a migránsáradat megállítása miatt ismét a világpolitikai érdeklődés centrumába került, ám ettől nem szabad megijedni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A kormány célja a kötelező uniós betelepítés elleni a népszavazással a demokratikus döntéshozatal elérése – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak nyilatkozva.

"Népszavazás az egyetlen olyan dolog, amit Brüsszelben sem lehet félvállról venni. Egész addig, amíg az emberek egy világos, jogilag korrekt és megkérdőjelezhetetlen módon ki nem nyilvánítják a véleményüket, addig a brüsszeli elitnek van mozgástere. Amikor ez megtörténik, mert az Európai Unió még a mostani állapotában is alapvetően egy demokratikus közösség, a politikusok meghátrálnak, tehát Brüsszel meg fog hátrálni."

A kormányfő reagált reagált arra is, hogy nemrég Bill Clinton, az Egyesült Államok volt elnöke felesége, a legnépszerűbb demokrata elnökjelölt-aspiráns Hillary Clinton egyik kampányrendezvényén azt mondta: a lengyelek és a magyarok az Egyesült Államoknak és a hidegháborúnak köszönhetik szabadságukat, most mégis elegük lett a demokráciából és tekintélyelvű diktatúrát akarnak.

Miután a magyar külügyminiszter azt mondta, hogy senki, még Bill Clinton volt amerikai elnök sem engedheti meg magának, hogy sértegesse a magyar embereket, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig úgy látta, hogy Soros György magyar származású amerikai üzletember állhat a Magyarországot elítélő amerikai nyilatkozatok mögött, Orbán Viktor maga is úgy látta, hogy a lengyelek és a magyarok is joggal várnak el több tiszteletet.

Vannak olyan amerikaiak, ezt nem neveznék az Egyesült Államoknak, mert nagy ország, sok hatalmi erőcsoport van, akik azt az álláspontot képviselik, hogy Európának az volna a jó, ha jónéhány millió, tízmillió muszlim bejönne. Soros György emberi jogi érveléssel ezt támogatja, Magyarország ellenzi."

A kormányfő szerint Magyarország, ahogy '56-ban, majd '89-ben ezúttal – a migránsáradat megállítása miatt – ismét kulcsországgá vált.

"Nem jelentkeztünk mi egyszer sem erre a szerepre, a földrajzi fekvésünk ilyen pozícióba lökött bennünket a világpolitika színpadán. Most ez a helyzet, itt kell helytállnunk, ezért most több figyelem irányul ránk, de ettől nem szabad megijednünk, a reflektorfénytől meg a bekiabáló nézőktől. Ha engedünk, tizenöt-húsz év múlva nem fogunk ráismerni az országunkra, ez felelősséget jelent."

Az Európa, illetve Magyarország elöregedésére vonatkozó felvetésre a kormányfő is megerősítette, hogy a világ számos országában óriási ütemben nő a népesség, majd feltette a kérdést, hogy részt akar-e venni Európa a népesedési versenyben. Orbán Viktor elismerte, hogy jobb lenne Magyarország életkori összetétele ha több fiatalunk lenne, ám – mint mondta – ezt családpolitikával lehet elérni, amelynek beéréséhez azonban több idő kell.

Megvan a forrás egy korszerű oktatási rendszerhez

 A magyar gazdaságban megvan egy korszerű, modern ismereteket nyújtó, kiszámítható és megbízható oktatási rendszerhez szükséges pénzösszeg - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

 A kormányfő jelezte, az idei költségvetés módosítása a pedagógusokkal kötött megállapodás miatt szükséges.

"S miután a gazdaság jól teljesített - bár az utolsó negyedévben azért vannak árnyékok - (...), felelősen lehet vállalni a 2016-os költségvetés módosítását, amellyel tudjuk növelni az oktatásra fordított pénzösszegeket" - fejtette ki.

A 2017-es költségvetésben javasolt élelmiszeráfa-csökkentésről szólva a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ez a kispénzűeknek jelenti a legnagyobb segítséget, hiszen az ő jövedelmükből megy a legnagyobb arányban kiadás az alapvető létfenntartási cikkekre.

Szólt az éttermi szolgáltatásokat terhelő áfa 18 százalékra tervezett csökkentéséről is, amit azzal magyarázott, hogy a mostani adóterheket a vendéglátásban törvénytisztelő módon alig lehet kigazdálkodni. Megjegyezte, hogy ő egy lépésben szerette volna 5 százalékra mérsékelni a vendéglátás forgalmiadó-terhét, "de a pénzügyminiszternek igaza van, ezt egy lépésben megtenni több mint istenkísértés". Ezért elfogadta Varga Mihály álláspontját, hogy első körben 18 százalékra csökkentsék a terhet, majd vizsgálják meg, hogy 2018-ra lehet-e tovább mérsékelni.

Orbán Viktor a rádióinterjú végén méltatta a Bocuse d'Or európai döntőjének magyar győztesét, a magyar jégkorong-válogatottat és a magyar úszók teljesítményét a londoni vizes Európa-bajnokságon. "Vannak magyarok, akik tehetségesek, szorgalmasak, kitartóak és a táguló lehetőségekkel egyre nagyobb arányban képesek élni. (...) Ez nem politika, ez nem a kormányról szól, hanem arról, mire képes Magyarország" - fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×