eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A sikerességünket is befolyásolja a szociális fejlettségünk

Egyre emelkedik a szociális viselkedésbeli fejletlenséggel élők aránya a társadalomban az utóbbi évtizedekben - nyilatkozta az InfoRádió Családi hét című műsorának a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének professzora. A szociális kompetencia témakörével foglalkozik hétfő este fél nyolckor az InfoRádió Családi hét című magazinműsora.

Zsolnai Anikó arról is beszélt, hogy a gyerekek szociális kompetenciáját azonban kizárólag olyan a pedagógus fejlesztheti eredményesen, aki maga is fejlett szociális kompetenciával bír, hiszen a felnőttkori sikeresség szempontjából is fontos a szociális képességek megléte vagy éppen hiánya.  

Zsolnai Anikó elmondta, hogy már az osztályterem bútorzatának elrendezése is hatással lehet a szociális kompetenciákra.

„Egy szép, esztétikus környezetben az emberek jól érzik magukat. A csoportkutatásokból tudjuk, hogy ez a csoport kialakulására, fejlődésére is jól hat, de azt nem állítanám, hogy attól lesz jó valakinek a szociális kompetenciája, hogy esztétikus környezetben üldögél, hanem a pedagógusokon és a társas kapcsolatrendszeren múlik” - tette hozzá.

A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének professzora kiemelte: „egyre több nemzetközi kutatás mutatja ki, hogy a munkahelyi, magánéleti sikerességünk legalább akkora részét határozza meg a szociális kompetenciák fejlettsége vagy alulfejlettsége, mint a kognitív készségek, képességek fejlettsége. Nagyon jól előrejelzik ezeket a gyerekek iskolában mért szociális képességei. Ha ezek jók, befolyásolják a tanulmányi sikerességüket is. Összességében tehát nagyon komoly szerepük van a szakmai karrierben és a magánéletben is.”

Zsolnai Anikó hangsúlyozta, a manapság elterjedt antiszociális kifejezés furcsa és nem is pontos, mert sokféle értelmezést kaphat. A szociális fejletlenség szerencsésebb megfogalmazás.

„Tény, hogy az utóbbi időszakban egyre több olyan gyerek és felnőtt él, aki valamilyen szociális viselkedésbeli fejletlenséggel bír. Ennek sok oka van, nem lehet egy elemet kiragadni. Az a világhoz, társainkhoz, magamhoz való hozzáállás, amikor egyesek azt mondják: „fogadjanak el ilyennek, mert ilyen vagyok”, teljesen elfogadhatatlan, és ők nem lesznek szociálisan sikeresek, de nem is érzékelik, mi ezzel a probléma” - fűzte hozzá

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×