eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Közvélemény-kutatók: Hibahatáron belül van az MSZP és a Jobbik

Mind az öt, áprilisban publikált kutatási eredmény alapján egyértelmű a Fidesz-KDNP vezetése: a teljes felnőtt népességen belül és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve sem közelíti meg egyetlen ellenzéki párt sem a kormánypártokat. A Jobbik és az MSZP közötti olló viszont egyre inkább szűkül, a teljes felnőtt népességen belül már egy kutatás szerint megelőzte, míg a többi esetében majdnem beérték a szocialisták a Jobbikot. Ugyanakkor a radikálisok szimpatizánsai lényegesen aktívabbak, így egy most vasárnapi választáson még mindig több szavazót tudna mozgósítani a Jobbik, mint az MSZP.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népességen belül

A Medián, a Nézőpont Intézet és a Tárki 30 százalék körüli eredményt mért a Fidesz-KDNP-nek a teljes felnőtt népességen belül, míg a Závecz Research és a Publicus Intézet 25 százalék alatt mérte a kormánypártokat áprilisban. A Fidesz-KDNP vezetése – a mérési adatok közötti eltérések ellenére – mind az öt kutatócég esetében jelentős. A két legnagyobb ellenzéki párt esetében közel azonos támogatottságot mértek a kutatócégek: az MSZP és a Jobbik között a különbség hibahatáron belüli szintre csökkent, a Publicus Intézet áprilisi adatai szerint pedig az MSZP hajszálnyival (szintén hibahatáron belül) meg is előzi a Jobbikot. Az MSZP és a DK közti olló növekedni látszik, áprilisban az MSZP mind az öt kutatás alapján közel dupla akkora szimpatizánsi táborral rendelkezett, mint Gyurcsány Ferenc pártja. A Jobbik problémáit jól példázza, hogy az MSZP és a DK összesített támogatottsága minden cégnél lényegesen magasabb a radikális párténál. Az Együtt 1-2 százalékos táborral rendelkezik, míg a PM tulajdonképpen mérhetetlen. Az LMP ezen a bázison a legtöbb kutatóintézet esetében kevéssel van lemaradva a DK-tól.

Közvélemény-kutatók:  Hibahatáron belül van az MSZP és a Jobbik

Legvalószínűbb listás eredmények

A legvalószínűbb listás eredményeket nézve is tetemes a Fidesz-KDNP vezetése (a Publicus Intézet csak teljes felnőtt népességen belüli adatokat közölt áprilisban). A Medián és a Tárki esetében közel a szavazók fele, míg a Nézőpont és a ZRI mérései alapján a szavazók 40 százaléka kormánypárti. Jól látszik, hogy míg a teljes felnőtt népességen belül a Jobbik és az MSZP közötti különbség minimálisra olvadt, addig a radikális párt aktívabb szimpatizánsainak köszönhetően továbbra is őrzi a második helyét ebben a kategóriában. Ez akkor is igaz, ha változatos képet mutatnak a Jobbikra és az MSZP-re vonatkozó becslések. A DK és az MSZP közti különbség is eltérő méretű az egyes cégek esetében, de a négy mérés alapján látható, hogy a szocialisták ezen a bázison is megelőzik Gyurcsány Ferenc pártját. Az LMP minden kutatócég adatai alapján a parlamenti bejutási küszöb környékén hibahatáron belül mozog, az Együtt és a PM ugyanakkor továbbra is távol áll attól, hogy önállóan bejusson a következő parlamentbe.

Közvélemény-kutatók:  Hibahatáron belül van az MSZP és a Jobbik

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×