eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vitanapot tartott az Országgyűlés az uniós pénzekről

A szocialista kabinetek kudarcai után az Orbán-kormányok forrásvesztés nélkül le tudták hívni az előző támogatási ciklus minden Magyarországnak járó uniós forrását, ám így sem nőtt az ország versenyképessége. Egyebek mellett ez hangzott el a fejlesztési keret lehívásáról tartott országgyűlési vitában. Bővebben az uniós források felhasználásáról tartott vitanapról csütörtök este fél 8-tól, Parlamenti Patkó című magazinunkban hallhatnak.

A korábbi, forrásvesztésről szóló előrejelzések fényében óriási eredmény, hogy Magyarország le tudta hívni az előző uniós fejlesztési ciklusban, 2007 és 2013 között a számára elkülönített kohéziós forrást, ám ennek a mintegy 9223 milliárd forintnyi támogatásnak a lehívása az első években nem az ország valódi érdekét szolgálta, ráadásul komoly bürokráciával járt - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament erről szóló vitanapján.

"Meggyőződésem szerint olyan Magyarországgal, Magyarország nemzeti érdekeivel ellentétes európai integrált érdekeket és értékeket próbáltak megjeleníteni, amik eleve kizárták a források gyors és ütemes felhasználását. Véleményem szerint a pénzek azért nem kerültek elköltésre a szocialisták szándékának megfelelő módon, mert a magyar társadalom ezt nem tudta implementálni, mert meggyőződésével ellentétesnek tartotta."

Lázár János rámutatott, hogy jelenleg nem lehet tudni, hogy a mostani ciklust követően várható-e újabb kohéziós támogatás, ezért a tárcavezető szerint 2020-ra az ország gazdaságát önjáróvá kell tenni.

Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka pozitívnak ítélte az előző uniós fejlesztési ciklus eredményét, mivel nem történt forrásvesztés.

"Utólag azt mondom, hogy örülhetünk annak, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején, mindössze 973 milliárd forint került felhasználásra a rendelkezésre álló uniós forrásokból. Hiszen így, ezzel az osztogatással, ezzel a cél nélküli osztogatással nem okozhattak akkora kárt."

Harangozó Gábor, az MSZP vezérszónokaként azonban úgy látta, hogy Magyarország versenyképességét a ciklus második felében sem növelték az uniós források.

"Nagyon elszomorítóak az eredmények, nem hogy nem sikerült a különbségeket felszámolni, hanem sokkal nagyobb a baj. Az uniós pénzekből finanszíroztuk a belső különbségek növekedését"

A KDNP-s Hargitai János úgy látta, hogy bár Magyarország a rendelkezésére álló keret 108 százalékát lekötötte, mégis felemásak a fejlesztési ciklus eredményei.

"Mert nem értük el azokat a társadalompolitikai célokat, amelyeket ilyen jelentős összeggel el kellett volna tudnunk érni."

Bana Tibor, a Jobbik részéről a támogatások 2010 előtti és a kormányváltás utáni felhasználását is kritikával illette, jó részüket értelmetlennek nevezve.

"Munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő beruházásokat kellene középpontba állítani a presztízsberuházásokkal, látványberuházásokkal szemben és nagyobb összegeket kellene fordítani a kutatás-fejlesztés, a kis- és középvállalkozások támogatására."

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szintén minden az adott időszakban kormányzó kabinet teljesítményét bírálta.

"Fenntarthatósági szempontból a támogatások semmit nem lendítettek a gazdaságon. Nem kezdtek el kialakulni olyan struktúrák, amelyek a mai súlyos problémák újratermelését meggátolnák."

A politikus emellett a fejlesztéspolitika legnagyobb adósságának nevezte, hogy az előző ciklusban is elhanyagolták a környezetvédelmi problémák megoldását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×