INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

hírek

inforádió

belföld

app

titkosítás

informatika

Legálisan is lehet használni a titkosító appokat

Infostart

Az FBI külső szakértőinek az Apple közreműködése nélkül is sikerült feltörniük egy terrorista iPhone-ját, a magyar kormány pedig arra készül, hogy a terrorizmus elleni harcra hivatkozva betiltja a lehallgatást megakadályozó, úgynevezett titkosító appokat, illetve az ilyen szolgáltatást nyújtó cégeket. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint ennek beláthatatlan következményei lehetnének, mert a titkosítást a legális szférában is használják.

„Kétféle csoportba sorolhatjuk a titkosító appokat. Az egyik az állománytitkosító app, amely a mobiltelefonon található állományokat tudja titkosítani. Ide értendők a dokumentumok, híváslisták, illetve címjegyzékek. A másik az úgynevezett „vonali” titkosítás, amikor az appok a kommunikációt titkosítják” - mondta Hirsch Gábor, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének IT-biztonsági csoportvezetője.

Hozzátette: ez a kommunikáció lehet egy mobilhívás, adathívás, adatkapcsolat vagy chat-kapcsolat is.

„A két eszköz közötti kommunikációt titkosítja, kihúz egy titkosított csatornát, amelynek két végpontja a két telefon, és a két pont közötti kommunikáció lesz kódolva. Bár a szolgáltatón áthalad az összes információ, ha kellő mértékű a titkosítás, gyakorlatilag értelmezhetetlen lesz, mert nem lehet visszafejteni” - fogalmazott a szakértő.

Mint mondta, ugyanez igaz az állománytitkosítókra. Ott is található egy titkosítási algoritmus, amelyhez egy titkosítási kulcs szükséges, ezzel titkosítható a telefonon tárolt információ és csak ennek a kulcsnak a segítségével lehet visszafejteni az információt.

„A vonali titkosítást lehet használni normál céges környezetben is, egy távmunka segítségével, ez teljesen bevált gyakorlat. Természetesen, mint minden eszközt, ezt is lehet jóra és rosszra is használni, ebből következően terroristák, bűnözők is használhatják, de van legális, normál céges felhasználása is” - hangsúlyozta Hirsch Gábor.

A szakértő az InfoRádiónak arra a kérdésére, milyen hatása lehet annak, hogy a magyar kormányzat a titkosító appokkal foglalkozó cégek betiltására készül, azt válaszolta: ez nem technológiai, hanem nagyon bonyolult jogi kérdés, amely alapjaiban fogja megváltoztatni a piacot.

Kapcsolódó hang

Legálisan is lehet használni a titkosító appokat
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018