eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma

Legálisan is lehet használni a titkosító appokat

Az FBI külső szakértőinek az Apple közreműködése nélkül is sikerült feltörniük egy terrorista iPhone-ját, a magyar kormány pedig arra készül, hogy a terrorizmus elleni harcra hivatkozva betiltja a lehallgatást megakadályozó, úgynevezett titkosító appokat, illetve az ilyen szolgáltatást nyújtó cégeket. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint ennek beláthatatlan következményei lehetnének, mert a titkosítást a legális szférában is használják.

„Kétféle csoportba sorolhatjuk a titkosító appokat. Az egyik az állománytitkosító app, amely a mobiltelefonon található állományokat tudja titkosítani. Ide értendők a dokumentumok, híváslisták, illetve címjegyzékek. A másik az úgynevezett „vonali” titkosítás, amikor az appok a kommunikációt titkosítják” - mondta Hirsch Gábor, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének IT-biztonsági csoportvezetője.

Hozzátette: ez a kommunikáció lehet egy mobilhívás, adathívás, adatkapcsolat vagy chat-kapcsolat is.

„A két eszköz közötti kommunikációt titkosítja, kihúz egy titkosított csatornát, amelynek két végpontja a két telefon, és a két pont közötti kommunikáció lesz kódolva. Bár a szolgáltatón áthalad az összes információ, ha kellő mértékű a titkosítás, gyakorlatilag értelmezhetetlen lesz, mert nem lehet visszafejteni” - fogalmazott a szakértő.

Mint mondta, ugyanez igaz az állománytitkosítókra. Ott is található egy titkosítási algoritmus, amelyhez egy titkosítási kulcs szükséges, ezzel titkosítható a telefonon tárolt információ és csak ennek a kulcsnak a segítségével lehet visszafejteni az információt.

„A vonali titkosítást lehet használni normál céges környezetben is, egy távmunka segítségével, ez teljesen bevált gyakorlat. Természetesen, mint minden eszközt, ezt is lehet jóra és rosszra is használni, ebből következően terroristák, bűnözők is használhatják, de van legális, normál céges felhasználása is” - hangsúlyozta Hirsch Gábor.

A szakértő az InfoRádiónak arra a kérdésére, milyen hatása lehet annak, hogy a magyar kormányzat a titkosító appokkal foglalkozó cégek betiltására készül, azt válaszolta: ez nem technológiai, hanem nagyon bonyolult jogi kérdés, amely alapjaiban fogja megváltoztatni a piacot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×