Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ha így közlekedik, cserélheti a gumiját!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lassan váltani lehet az autókon a nyári gumikra, ám azt a hajnali hideg miatt mindenkinek érdemes végiggondolnia, mikor és hol használja autóját.

Nappal már tavasz van, éjszaka azonban még fagypont körüli hőmérsékletekkel kell számolnunk, adódik a kérdés, le lehet-e már cserélni az autókon a téli abroncsokat. A Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke, Morend Péter szerint 7 fok alatt nem javasolt a nyári gumi felrakása.

"Ez alapvetően nem a levegő, hanem a talaj hőmérsékletét jelenti. Igazán a hajnali, bármilyen formátumú lecsapódás a veszélyes, olyan felület, amelyet a nyári gumi nem tud igazán jól kezelni. Ezért mindenki gondolja végig, mikor és hogyan közlekedik, és ennek megfelelően, ha úgy gondolja, cserélheti már a téli gumiját nyárira."

Az abroncsok cseréjekor érdemes megvizsgálni a le- és felkerülő gumikat is - hangsúlyozta Morend Péter.

"Véget ért egy időszak, nézzük meg a téli profilmélységét is. Azt szoktuk javasolni, hogy még legalább 4 milliméter legyen a következő idényre, a nyári pedig legalább 3 milliméter profilmélységgel rendelkezzen. Azt is érdemes végignézni, vannak-e külső sérülések a gumi felületén."

Egy abroncs öt évig biztosan használható, de tíz év után megfelelő tárolás mellett is károsodhat - tette hozzá a Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke. Morend Péter szerint mindenképpen szükséges a téli és a nyári abroncsszettek használata.

"Nyáron a téli gumi sokkal jobban kopik, gyorsabban elveszíti azokat a tulajdonságait, amelyek miatt télen használjuk, ez fordítva is igaz: a nyári gumi télen megkeményedik és gyorsabban elveszti azokat a paramétereit, amiért kitalálták."

Morend Péter szerint érdemes betartani az egy gumi-egy felni szabályt, tehát ne csak abroncsot, hanem komplett kereket cseréljünk.

Hanganyag: Domanits András