eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Oscar-díjat nyert a Saul fia - a nap hírei

Megkapta a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját a Saul fia. Hitelesítette Erdösi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság. A miniszterelnök szerint a külgazdasági eredmények igazolják a külügyi szervezetrendszer két évvel ezelőtti átalakítását.

Megkapta a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját a Saul fia. Nemes Jeles László alkotása 34 év után az első magyar mozi, amely a legrangosabb filmes elismerésben részesült. A rendező köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. Úgy fogalmazott: Az emberiség legsötétebb óráiban is van talán bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film.  

Hitelesítette Erdösi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Bizottság. A testület ugyanakkor elutasította a szocialista Nyakó István hasonló kezdeményezését. A határozat ellen szavazott a testület ellenzéki tagjai mellett Patyi András, az NVB elnöke is. A választási bizottság előzőleg részben helyt adott az MSZP-s Nyakó István kifogásának, amikor megállapította, hogy jogsértő volt a Nemzeti Választási Iroda székházában múlt kedden megjelent biztonsági őrnek kinéző férfiak jelenléte, magatartása.  

Hitelesítette a kormány kötelező betelepítési kvóta ügyében benyújtott népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Bizottság. A miniszterelnök múlt szerdán jelentette be, hogy a kabinet referendumot kezdeményez az uniós kötelező betelepítési kvóta eltörléséért. Orbán Viktor úgy fogalmazott: aki elveti a kötelező betelepítési kvótát, vagyis nemmel szavaz a népszavazáson, az kiáll Magyarország függetlensége mellett.

A miniszterelnök szerint a külgazdasági eredmények igazolják a külügyi szervezetrendszer két évvel ezelőtti átalakítását. Orbán Viktor a nagyköveti értekezleten azt mondta: a magyar export növekedése mögött ott áll az egész magyar külügy teljesítménye. A miniszterelnök úgy vélte: nemzeti egység kell majd az eurózónához csatlakozásról szóló döntéshez.  

Több váratlan kihívásra számít az idén a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a nagyköveti értekezleten az év legnagyobb kihívásai közé sorolta a bevándorlási válságot, a közép-európai energiabiztonság biztosítását, a gazdasági kérdéseket, valamint az Ukrajnában zajló háborút.  

A magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánította 2016-ot az Országgyűlés. Az öt frakció vezetője által benyújtott javaslatot egyhangúlag, 168 igen szavazattal fogadta el a parlament. A lengyel törvényhozás pénteken fogadott el határozatot arról, hogy 2016-ot a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a nemzeti forrású nagyvállalati beruházási támogatás további lendületet adhat a már bizonyítottan sikeres hazai nagyvállalatoknak. Varga Mihály azt mondta: a 2015-ben indult új beruházástámogatási programmal a valós piaci teljesítményre és fejlődésre képes hazai nagyvállalatokat kívánják segíteni abban, hogy megőrizzék és erősítsék a már elért pozíciójukat. 

A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek tavaly a magyarországi lakásárak - olvasható az FHB éves lakásár-prognózisában. Az elemzés alapján a 14 százalékos éves árnövekedéshez hozzájárult a befektetők aktivitása és a fejlesztők kivárása. További bővülést hozhat a lakásáfa-csökkentés és a családi otthonteremtési kedvezmény bővítése. A legnagyobb mértékben Budapesten, illetve a nyugat-dunántúli megyei jogú városokban emelkedtek az árak.  

Március elsejével megkezdi működését a Magyar Honvédség katonai rendészeti központja. A fővárosi Petőfi-laktanyában létrehozott új, országos hatáskörű szervezet feladata a rendészeti és bűnüldözési mellett az ország függetlenségének, területi épségének és határainak védelme, illetve a nemzetközi szerződésekből fakadó közös védelmi és békefenntartói megbízások ellátása.  

A baloldal jelöltje győzött a salgótarjáni időközi polgármester-választáson. Fekete Zsolt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Tarjáni Városlakó Egyesület és az Európai Baloldal jelöltje 1500 szavazattal kapott többet, mint Simon Tibor a Fidesz jelöltje, aki a második helyen végzett. A nógrádi megyeszékhelyen Dóra Ottó, a város szocialista polgármesterének novemberi halála miatt kellett időközi választást tartani. 

Több száz egyházi, kulturális és tudományos program várható a reformáció emlékéve keretében - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán, az emlékévet megnyitó ünnepségen elmondta: a reformáció ötszázadik évfordulójára készülve idén 500 millió forintot költ a kormány a különböző programokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×