Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sztrájkolnak Miskolcon a tömegközlekedésben dolgozók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozóinak határozatlan ideig tartó sztrájkja szerdán, a cégnél működő szakszervezetek egyebek között a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

A miskolci önkormányzat tulajdonában lévő társaság szerint a város lakói semmit nem éreztek szerdán a sztrájkból, a miskolci közgyűlés ellenzékben lévő pártjai ugyanakkor a város vezetését hibáztatták azért, hogy idáig fajult a helyzet a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozói és a munkáltató között.

A sztrájk ellenére a közlekedés zavartalan volt a városban, alig lehetett érezni, hogy kevesebb villamos és autóbusz jár, a cég vezetése szerint a közlekedési vállalat "a sztrájktörvény betartásával gondoskodik arról, hogy a lehető legtöbb járatot indítsa."

A munkabeszüntetést meghirdető szakszervezetek szerint ugyanakkor a munkáltató minden eszközt felhasznált annak érdekében, hogy a sztrájkot "letörje". Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke azt mondta: "meg nem erősített információik vannak arról, hogy a munkáltató akár elmenne odáig is, hogy sztrájktörőket vegyen igénybe. Felszólította az MVK Zrt. vezetését, hogy hagyjon fel az ilyen cselekedetekkel.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke arról beszélt egy miskolci sajtótájékoztatón, hogy a munkáltató minden eszközzel ellehetetleníti a sztrájkolókat, míg Berta József, a Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete elnöke szerint bár a cégnél dolgozók több mint hatvan százaléka írta alá, hogy a sztrájkban részt kíván venni, a törvényi kötelezettség miatt közülük többeket munkára osztottak be. Jogszabály mondja ki az elégséges szolgáltatás mértékét, ez pedig azt jelenti, hogy a menetrend szerinti járatok 66 százalékának közlekednie kell.