Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török Gábor szerint kivételes év volt a tavalyi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pártok támogatottságában látható mozgás, illetve a menekültválság miatt kivételes év volt a tavalyi a magyar politikában - mondta Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában.

Legalább két olyan dolog történt tavaly, ami a magyar politikát a korábbi években nem jellemezte, ezért kivételes év volt az előző - mondta Török Gábor.

"Az az út, amit a kormánypárt bejárt, az a mély lejtő és az utána való felkapaszkodás ilyen rövid időn belül - emlékeim szerint - a magyar politikában az elmúlt két évtizedben nem történt meg." - fogalmazott a politikai elemző.

Emellett ritkán volt példa arra az elmúlt években, hogy ilyen sokáig egy téma, a menekültválság dominálja a közbeszédet - tette hozzá Török Gábor.

"Ráadásul egy olyan téma, amely - ahogy szokták mondani - klasszikus vacsoraasztal-témává tudott változni, tehát nem egy olyan téma volt, ami csak a politikai elitet, a politikával foglalkozókat érdekelte volna, hanem egy olyan téma volt, ami azokhoz is eljutott és azok is véleményt alakítottak ki erről, akik amúgy nem foglalkoznak aktívan politikával." - mondta.

Török Gábor aláhúzta, hogy véleménye szerint a menekültválság nem rosszat tett Magyarországgal, hanem jót, hiszen elkezdtünk gondolkodni olyan dolgokról, amelyekről korábban nem, mint a szuverenitás, a politika felelőssége és arról, hogy nem ez a 93 ezer négyzetkilométer a világ.

"Fel kell tennünk olyan kérdéseket, amikor egymással ütköző, pozitívnak látszó célok közül választanunk kell, például a humanitárius szempontok versus a biztonság kérdései ütközhetnek. Az egész kerítésépítés szerintem egy kifejezetten hasznos politikai tapasztalat a magyar közvélemény számára. Ez a politika, a politikus döntése, hogy ilyen esetekben meg kell hozni ezeket a döntéseket." - véli a politikai elemző.

Ezt ugyanis Török Gábor egy sokkal pozitívabb vitának tartja, mint a női princípiumról folytatott vitákat.

Hanganyag: Exterde Tibor, Sigmond Árpád