eur:
392.14
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

2500 új P+R parkolóhely épült Budapest környékén

Pest megyében az elővárosi vasútvonalak megállóhelyei megközelítésének fejlesztése érdekében több ezer új parkolóhelyet alakítottak ki, ezekkel a vasútvonalak jobb elérhetőségét segítenék - mondta Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója.

Közel 2500 új parkolóhely segíti a Budapest környéki települések lakóinak elővárosi közlekedését. Az elővárosi közlekedés javítása érdekében Pest, Bács-Kiskun és Fejér megye 27 településén összesen 2378 P+R, 1060 B+R, valamint 17 K+R parkolót alakított ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. - közölte a társaság kommunikációs igazgatója.

A 2014 tavaszán megkezdett, 27 településen két ütemben kiépített 2378 P+R, 1060 B+R mellett 17 K+R parkolót is kialakítottak. A már eddig ismert parkolásra és kerékpártárolásra alkalmas parkolókon túl létrehoztunk K+R parkolókat is. Ez utóbbi célja, hogy gyors beszállást és kiszállást tegyen lehetővé. A K+R parkolók a megállóhelytől közel találhatóak, és gyors ki- és beszállást tesznek lehetővé, hosszú ideig nem lehet bennük parkolni. Nyugati mintára hoztuk létre, ami egyre inkább terjed - közölte Loppert Dániel.

Emellett 25 autóbuszmegállót és 10 autóbusz fordulót alakítottunk ki, valamint a 378 térfigyelő kamerát telepítettünk - tette hozzá.
A közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalának növelése érdekében elengedhetetlenül fontos a ráhordási feltételek javítása, azaz a vasúti megállóhelyek megközelíthetőségének, a kulturált, őrzött parkolóknak, a kerékpártárolóknak a kialakítása - hangsúlyozta.

Közölte: a fejlesztés hat, Budapest elővárosi hálózatát érintő váci, kunszentmiklósi, szolnoki, bicskei, hatvani, lajosmizsei vasúti vonalszakaszok mellett valósult meg. A vasútvonalak mentén, így többek között Biatorbágyon, Dunakeszin, Dunakeszi-Gyártelepen, Vác-Alsóvároson, Inárcs-Kakucson, Dunaharasztin, Kiskunlacházán, Herceghalom-Ócsán településenként több mint 100 P+R parkolót alakítottunk ki.

A beruházás keretében biztonságosabbá tettük a kapcsolódó út- és járdaszakaszokat, és kibővítettük a közvilágítási hálózatot is. A parkolók élet- és vagyonvédelem szempontjából jól felszereltek, a biztonságról az arc- és rendszámfelismerő kamerarendszerek, valamint életvédelmi kerítések gondoskodnak. A kiépített parkolók környezetében 908 fát és 14 591 darab cserjét ültettünk, illetve több mint 34 ezer négyzetméteren füvesítettünk - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója.

A 27 helyszínen az elővárosi vasútvonalak megállóhelyeinek megközelítését célzó fejlesztés támogatási szerződésének bruttó összege 3.494.794.202 forint volt - ismertette Loppert Dániel.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×