eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lázár János a kabinet döntéseiről

A Nemzeti Múzeum mögé, az egykori Magyar Rádió területére költözhet át a Széchényi Könyvtár; a Kormány 24 milliárd forintot utal át a Fővárosnak a BKV adósságának rendezéseire

Több ezer hektár már gazdára talált a Földet a gazdáknak program keretében - tájékoztatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szerint a leütési, illetve a licitár összege 5 milliárd forint körül van. A mostani árverések ez év december 31-ig tartanak.

"Januárban vonunk egy kasszát és ez alapján döntünk a további lépésekről."

A politikus beszámolt arról is, hogy Magyarország a 2007-ben kezdődött hétéves uniós költségvetési ciklus minden pénzügyi forrását fel tudta, fel tudja használni.
"Ez a kasszazárás pillanatára 9 ezer milliárd forint lesz."

A következő fejlesztési ciklust érintheti a kormány azon döntése, hogy kettéválik Budapest és Pest megye.

"2020-tól a kormány elfogadván a javaslatot, azt támogatja, hogy Budapest Főváros Önkormányzata és Pest megye fejlesztési régió szempontjából váljon ketté, Pest megye legyen önálló fejlesztési terület."

A szerdai kormányülésen is téma volt a BKV adósságának kifizetése.

"24 milliárd forint átutalását a fővárosi önkormányzat számára jóváhagyta a kormány és arra kérte Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihály minisztert, hogy újabb tárgyalásokat kezdeményezzen a főpolgármesterrel a BKV hosszú távú finanszírozásának megoldása érdekében."

Lázár János bejelentette, hogy a Budai Vár fejlesztés miatt elköltöző Széchenyi Könyvtár új helyének kialakítására az emberi erőforrások minisztere ötletpályázatot ír ki.

"A Magyar Nemzeti Múzeum mögötti területen, a Palotanegyedben, a Magyar Rádió környékén valósulna meg az új nemzeti könyvtár tömbje a következő években. Egy ötletpályázattal indítjuk tehát ezt a munkát, erről döntött a kormány."

A Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes részeinek megsemmisítésére vonatkozó alkotmánybírósági döntésről a tárcavezető azt közölte, egyeztetni akar a kormány a Magyar Bankszövetséggel, a jogszabály ezt követően kerülhet vissza a törvényhozásba.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×