eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Miért nyitott a zárt osztály?

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztályán történtek ismételten felhívják a figyelmet arra, hogy a kórházi osztályon a körülmények nem felelnek meg az ellátás minimum feltételeinek, és felvetik a kórház fenntartójának felelősségét is. Múlt héten az egyik beteg agyonverte társát. A hét végén pedig egy beteg kiugrott a kórház zárt osztályának második emeletéről.

"Azon gondolkodunk, hogy az ehhez hasonló tragikus eseményeket hogyan lehetne megelőzni. Természetesen egy részletes szakértői vizsgálatot igényel, hogy a személyzet részéről történt-e valamifajta szakmai mulasztás" - fogalmazott Molnár Károly, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Mint mondta, a kórházban történtek még jobban rávilágítottak arra, hogy a pszichiátriai ellátás súlyos szakemberhiánnyal küzd. "Két fő probléma van: az egyik a humán erőforrás, a másik pedig az intézmények strukturális állapota" - hangsúlyozta.

Hozzátette: a Merényi kórházban a nyár elején történt egy ombudsmani vizsgálat, amelynek az eredménye publikussá is vált. Ebben jelezték, hogy annak az osztályrésznek a strukturális minősége nem felel meg a minimum feltételeknek, ahol ezek a tragikus események történtek.

"Utána történt egy államtitkári bejárás, és akkor még Zombor Gábor államtitkár úr azt mondta, több tízmillió forintot fognak elkülöníteni a kórház és az osztály fejlesztésére. Sajnos, ezidáig ez nem történt meg" - fűzte hozzá a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

További probléma, hogy az események idején nővérhiánnyal küzdött az osztály, amely nemcsak a Merényi kórházra vonatkozik, hanem az egész szakmát érinti.

"Ez az, amire mi folyamatosan felhívjuk a figyelmet. Kevés a pszichiáter, kevés a szakdolgozó az osztályokon és az ambuláns ellátásban is, ahhoz a beteglétszámhoz képest, amit a pszichiátria kénytelen felvállalni. Az ellátórendszer a teljesítőképesség határán áll. Az, hogy ilyen körülmények között működik az osztály és a minimális feltételeket sem biztosítják, mindenképpen a fenntartó felelőssége. Ezért fogalmaztunk úgy, hogy ezek az események felvetik a fenntartó felelősségét is" - mondta Molnár Károly az InfoRádiónak.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×