eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megkezdődött az uniós csúcs Brüsszelben - a nap hírei

Irgalmasságra szólította fel a püspököket a családról szóló szinódust lezáró vasárnapi miséjében a pápa. Folyamatos a menekültek továbbszállítása a szombat éjszakára megtelt ausztriai menekültbefogadó helyekről.

Brüsszelben megkezdődött az uniós csúcstalálkozó. A megbeszélésre a menekültválságban leginkább érintett 10 állam, köztük Magyarország kapott meghívást. A vezetők Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének 16 pontos javaslatáról egyeztetnek, sürgős közös operatív válaszokat vitatnak meg a humanitárius kérdésekre és rövid távú intézkedésekről döntenek. Többen a görög határ hatékonyabb ellenőrzését hangsúlyozták.

Rekordszámú migráns érkezett szombaton Horvátországba, az opatovaci ideiglenes sátortáborba. A horvát belügyminisztérium adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta csaknem 250 ezer menekült lépte át a szerb-horvát határt. A horvát hatóságok múlt péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódnak.

Folyamatos a menekültek továbbszállítása a szombat éjszakára megtelt ausztriai menekültbefogadó helyekről. Naponta mintegy 6.500-an érkeznek Ausztriába, de csak 4.500-an mehetnek tovább Németországba. Az Ausztria déli részén fekvő Spielfeldnél már 3.500-an gyűltek össze.

Németországtól és Ausztriától függetlenül is lezárhatja határát Szlovénia, ha Horvátország továbbra is ellenőrizetlenül viszi a két ország határára a migránsokat. Borut Bahor elnök közölte: országa nem engedheti meg magának, hogy több ezren feltorlódjanak náluk, akikről a továbbiakban nem tudnának gondoskodni.

Irgalmasságra szólította fel a püspököket a családról szóló szinódust lezáró vasárnapi miséjében a pápa. A katolikus egyházfő a papoktól azt kérte, legyenek együttérzőek az emberekkel, beszéljenek velük egyenrangú félként. Felidézte az Európa útjain menetelő menekültek látványát, amelyet korunk drámai valóságának nevezett.

Németországban tovább csökkent a CDU/CSU pártszövetség választói támogatottsága. Az Emnid közvélemény-kutató mérése alapján a választók 36 százaléka szavazna a pártszövetségre, ha most vasárnap lenne a parlamenti választás. A CDU/CSU legutóbb 2012 szeptemberében állt 36 százalékon. A pártszövetség népszerűségét a menekültválság kezdte ki.

Lengyelországban a megszokott részvételi arány jellemzi a parlamenti választásokat. 17 óráig a szavazásra jogosultak 38,9 százaléka járult az urnákhoz. A szavazásra jogosultak a parlament alsóházának 460 képviselőjét, valamint a felsőház 100 szenátorát választják meg. A szavazás legnagyobb esélyese a felméréseken hosszabb ideje vezető ellenzéki, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság nevű párt.

Argentínában elnököt és parlamenti képviselőket választanak. A 32 millió szavazásra jogosultnak a 8 éve hatalmon lévő Cristina Fernández de Kirchner utódjáról kell döntenie. A szavazáson 11 tartomány kormányzói tisztségéről, valamint első alkalommal a Dél-amerikai Közös Piac parlamenti tagjairól is döntenek.

Helyhatósági választásokat tartanak Ukrajnában. A megyei, járási és települési tanácsok, azaz önkormányzatok tagjait, valamint a polgármestereket választják meg a szavazók. Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester nagy fölénnyel győzhet a főpolgármesteri székért folyó küzdelemben, de valószínűleg második fordulót kell tartani. Kárpátalján rendben folyt a voksolás. A magyar érdekképviselet szempontjából fontos Beregszászon és a Beregszászi járásban a megyei átlagnál valamivel alacsonyabb volt a választói részvétel.

Fontosnak tartja a kölcsönös bizalmat erősítő lépéseket a magyar-román kapcsolatokban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a román Digi24 hírtelevíziónak adott interjúban kijelentette: a Kárpát-medencében a történelmi örökség miatt komoly feszültségek lehettek a kétoldalú kapcsolatokban, ezért mindig nagy a jelentőségük a kölcsönös bizalmat építő lépéseknek.

Visszautasítja az Opel német autógyártó vállalat azt a vádat, hogy megsértette az európai környezetvédelmi szabályokat. Egy környezetvédő civil szervezet szerint az Opel Zafira egyik változata akár 17-szeresen is átlépheti a nitrogén-oxid kibocsátásának megengedett értékét.

Kedvezményeket kínálhat a Volkswagen azoknak az autótulajdonosoknak, akik újra cserélik a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett járművüket. Az ajánlat csak a Volkswagen saját márkáira és németországi tulajdonosokra vonatkozna - közölte a dpa német hírügynökség.

Hétfőn fejezi be aktuális kéthetes ülését az Országgyűlés. A képviselők az ellenzék kezdeményezésére ekkor fejthetik ki véleményüket az állami termőföldek értékesítéséről. Az ülésnap 11 órakor napirend előtt felszólalásokkal kezdődik, amelyet kérdések és azonnali kérdések követnek.

A nagy ügyek elkülönített kezelését sürgeti a Kúria elnöke. Darák Péter azzal összefüggésben beszélt erről, hogy a Kulcsár-ügy megismételt büntetőperében az eljárás megindulása után 12 és fél évvel várható elsőfokú ítélet. Kijelentette: az ilyen ügyeket többleterőforrások hozzárendelésével kell kiemelni a többi közül.


Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×