eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Sztrájkra is hajlandóak az orvosok - lapszemle

Néhány ponton módosítják a pedagógus-előmeneteli rendszerről szóló kormányrendeletet - számolt be a Magyar Nemzet. A Népszabadság szerint már sztrájkra is hajlandóak az orvosok.

Visszafogják a közmunkát - írta a Népszabadság egy, a Demokratikus Koalíció fővárosi szervezetéhez érkezett levélre hivatkozva. A dokumentum értelmében Budapesten a jelenlegi felére csökken a köz-foglalkoztatottak száma. A Belügyminisztérium egyelőre nem reagált a lap kérdéseire az esetleges visszalépésről.

Az életpályarendszer gyakorlati tapasztalatainak figyelembevételével a közeljövőben néhány ponton módosítják a pedagógus-előmeneteli rendszerről szóló kormányrendeletet, majd ez után a pedagógusok minősítési rendszeréről szóló tájékoztatót - írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlésére hivatkozva. A lap felidézi, hogy a módosításra korábban az alapvető jogok biztosa kérte a tárca vezetőjét.

Az Index keresi a március 15-ödike utáni vasárnapokon is nyitva maradó üzleteket, ezért olvasói segítségét kéri. A börtönökben, a ferihegyi reptéren vagy a benzinkutakon és a szállodákban, továbbá a világörökségi területeken működő boltok ugyanis nyitva maradhatnak így a portál térképen foglalná össze ezen üzleteket, hogy segítséget nyújtson olvasóinak.

A Népszabadság szerint már sztrájkra is hajlandóak az orvosok. A lap úgy tudja, hogy konkrét tárgyalási ajánlatot tettek az érdekvédők az egészségügyért felelős államtitkárnak, miután belefáradtak annak találgatásába, hogy a kabinet miként is akarja megkezdeni a szakorvosok bérfelzárkóztatását.

Nulla százalékra csökkentené a horgásztavakba telepített hal áfáját a Földművelésügyi Minisztérium - közli a Magyar Nemzet. A lapnak Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára a változtatást azzal indokolta, hogy egyrészt ma az egyesületek áfával együtt vásárolják meg a halat, de a horgász, aki kifogja, nem fizet forgalmi adót, másrészt a horgászegyesületek állami vizekbe telepítenek halat, így végső soron az állami vagyont gazdagítják.

Már a dzsungelben is van Street View - olvasható az Indexen, hiszen a Google úgy döntött, hogy a brazíliai esőerdőket is alaposan körbefotózza. A frissen feltöltött képeken az látszik, hogy a városi utcákhoz hasonlóan az erdőben is elég alaposan kihasználták a Trekker nevű, speciális fényképezőgépet. Egy különleges drótkötélpályára szerelték fel az eszközt, hogy így fényképezzék le a kiválasztott fát és környékét a földtől egészen a lombkorona szintjéig.

Jóval több üzemanyag fogyott tavaly Magyarországon, mint 2013-ban, viszont a legális dohánypiac látványos visszaesést mutatott fel - írja a napi.hu a NAV legfrissebb jövedéki statisztikáira hivatkozva. A benzin- 4,3 százalékkal, míg a gázolajpiac 8,7 százalékkal nőtt tavaly, a cigarettaforgalom viszont csaknem 21 százalékkal esett vissza, míg szivarkából és vágott dohányból többet adtak el, mint 2013-ban.

A Portfolio a Citi egyik elemzőjére hivatkozva arról ír, hogy idén a tavalyinál várhatóan jóval alacsonyabb lehet GDP-arányosan az uniós támogatások lehívási aránya Magyarországon, jövőre pedig további jelentős lassulás várható, ez utóbbi tényező pedig akár visszahúzó hatású is lehet a 2016-os GDP-növekedésre.

A pénzcentrum.hu közölte a 10 legbiztonságosabb, valamint a 10 legbiztonságosabb fapados légitársaság listáját a 449 céget vizsgáló AirlineRatings-re hivatkozva. A légitársaságok toplistáját az Air New Zealand, a fapadosokét pedig Írország nemzeti légitársasága, az Aer Lingus vezeti.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×