eur:
387.98
usd:
360.03
bux:
69263.85
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Jelentősen csökken a bankadó - a nap hírei

Jelentősen csökkenti a bankadót a következő években a kormány - jelentette be a miniszterelnök. A magyar lakosság 60 százaléka támogatná ha Budapest pályázna egy nyári olimpia megrendezésére.

Jelentősen csökkenti a bankadót a következő években a kormány - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta: az adónem 2016-ban 60 milliárd forinttal mérséklődik, alacsonyabb lesz a kulcsa és változik a kiszámításának alapja. Hozzátette: a bankadó mértéke 4 év alatt éri majd el az európai szintet. A kormányfő az Erste Bank Hungary-vel kötött megállapodás aláírása után elmondta: a magyar állam, illetve az EBRD 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez a pénzintézetben. Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója közölte: a tervezett tulajdonszerzést tőkeemeléssel valósítják meg. A pénzintézet közleménye szerint a következő három évben összesen 550 millió eurós hitelprogramot indít a magyar gazdaság támogatására az Erste Bank Hungary.

A termelékenység javítását szolgáló reformokat sürget Magyarországon az OECD. Cséfalvay Zoltán, a párizsi székhelyű szervezet magyar állandó képviseletének vezetője elmondta: a jelentés kiemelte, hogy Magyarország nagyon erős reformokat hajtott végre a foglalkoztatás és a munkaerő-felhasználás területén, ennek eredményeképp az uniós OECD-tagországok közül a magyar a negyedik legrugalmasabb szabályozás.

Átadta a Barátság I. kőolajvezeték Százhalombatta és Ipolyság közötti felújított szakaszát a magyar és a szlovák miniszterelnök. Orbán Viktor és Robert Fico szlovák is azt hangsúlyozta, hogy a vezeték jelentősen növeli a térség kőolajellátásának biztonságát. A Mol-csoport és a szlovákiai Transpetrol által közösen kivitelezett, magyar-szlovák közös beruházással, mintegy 80 millió dollárból a Barátság I. kőolajvezeték 128 kilométeres szakaszát cserélték ki.

A gáz után az áramszolgáltatással bővülne a nemzeti közműszolgáltató tevékenységi területe - közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Rogán Antal az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a képviselőcsoport felhatalmazta a kormányt egy egyetemes villamosenergia-szolgáltató megvásárlására, amiről már folynak a tárgyalások. Hozzátette: arra is fel kell készülni, hogy szükség esetén az állam átvegye a távfűtés működtetését az önkormányzatoktól. Arról is beszélt: fennmarad a reklámadó, de az uniós kötelezettségszegési eljárás elkerüléséért még az idén változtatni kell a törvényen. Hozzátette: a kormánypárt képviselőcsoportja felhatalmazta a kormányt, hogy a tervezett változtatásokról tárgyaljon a piac minden szereplőjével, de határidőt nem szabott meg.

Mintegy 7-8 százalékos euróban számított idei árbevétel-csökkenésre számít a Richter Gedeon Nyrt. A vállalat 10 milliárd forint értékű költségcsökkentés programot indított, ami elbocsátásokkal is jár, de ez Magyarországot nem érinti. A társaság vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a 2014-es teljesítmény jó közepesnek mondható, a Richter 353 milliárd forintos árbevételt ért el. Bogsch Erik döntő fontosságúnak nevezte, hogy a második negyedévben a Cariprazine nevű gyógyszer az Egyesült Államokban megkaphatja a törzskönyvet így lehetővé válik a skizofrénia kezelését szolgáló termék forgalomba-hozatala.

A magyar lakosság 60 százaléka támogatná, ha Budapest megpályázná a nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésének jogát - derült ki a BOM a Magyar Sportért Alapítvány megbízásából készült Ipsos felmérésből. A kutatást ismertetve a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumának elnöke az InfoRádiónak elmondta: a megkérdezettek jelentős része hozzájárulna az olimpia finanszírozásához, évi párezer forinttal, illetve adójuk 1 százalékával. Szalay Berzeviczy Attila hozzátette: a lehetséges akadályok közül a kutatásban részt vevők mintegy 70 százaléka jelölte meg az ország gazdasági helyzetét.

Ismét drágulnak az üzemanyagok. A Mol szerdán 7-7 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Jánosa Tamás, a Portfolio elemzője az InfoRádióban elmondta: az autósok a 95-ös benzint 346, a dízelt pedig 363 forintos literenkénti átlagáron tankolhatják majd.

Eltérően vélekedett az esetleges ukrajnai fegyverszállításról az amerikai elnök és a német kancellár. Barack Obama az Angela Merkellel folytatott washingtoni tárgyalás után nem zárta ki, hogy országa fegyverekkel lássa el Kijevet, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések. Hozzátette: a fegyverszállítás célja nem Oroszország legyőzése, hanem az ukrán védelmi erőfeszítések támogatása lenne. A német kancellár hangsúlyozta: nem lát katonai megoldást a konfliktusra.

Címlapról ajánljuk
Megint narancssárgára színeződött a Sajó vize
Baj van a határnál

Megint narancssárgára színeződött a Sajó vize

„Az elmúlt időszakban megint narancssárgára színeződött a Sajó folyó vize” – tájékoztatott Jerga Tibor, a szlovákiai Alsósajó község polgármestere. A szlovák környezetvédelmi minisztérium közölte, tárgyal a két éve természeti katasztrófát megélt folyóval kapcsolatos szükséges intézkedések finanszírozásáról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Drónok csaptak le Oroszország-szerte, nagyon felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Drónok csaptak le Oroszország-szerte, nagyon felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Ukrán drónok csaptak le a Kalugai területen, egy olajfinomítóban tűz ütött ki. Orosz közlések szerint Moszkvától délre, valamint a Brjanszki és a Belgorodi területen is ukrán drónokat lőtt le a légvédelem. A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint márciusról áprilisra jelentősen növekedett az orosz támadások száma Kelet-Ukrajnában, Csasziv Jarnál 200 százalékos növekedés volt. Csütörtökön megtartották Moszkvában a Győzelem napi katonai parádét, amely ezúttal is szerényre sikeredett. Vlagyimir Putyin Mihail Misusztyin eddigi kormányfőt javasolja továbbra is miniszterelnöknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×