eur:
388.48
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Igazat adott a strasbourgi bíróság LMP-s és PM-es képviselők panaszának

Pert nyertek a korábban a parlamentben demonstráló ellenzéki képviselők az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának első fokú ítélete szerint Magyarország megsértette Karácsony Gergely, Szilágyi Péter, Dorosz Dávid és Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért négy képviselője, valamint Szél Bernadett, Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia, az LMP három képviselője szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát azzal, hogy az Országgyűlés különböző ügyekben tavaly megbírságolta őket.

A Párbeszéd Magyarországért képviselői, Karácsony Gergely és Szilágyi Péter a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény ellen tiltakoztak egy "Loptok, csaltok hazudtok!" feliratú táblával az ülésteremben. Néhány nappal később, a trafiktörvény módosításának végszavazása után a szintén PM-es Dorosz Dávid és Szabó Rebeka "Itt Nemzeti Dohánymaffia működik" feliratú táblát vitt az ülésterem közepére. A következő hónapban pedig a földtörvény zárószavazásakor a három LMP-s képviselő "Földrablás helyett földosztást!" feliratú transzparenst emelt fel, majd Szél Bernadett egy földet tartalmazó, aranyszínű fatalicskát tett Orbán Viktor miniszterelnök asztalára.

Kövér László házelnök minden esetben több tízezer forintos pénzbüntetéssel, vagy akár tiszteletdíjuk egy részének megvonásával büntette az ülésteremben demonstráló képviselőket, az erről szóló előterjesztéseket az Országgyűlés vita nélkül szavazta meg.


A strasbourgi bírósághoz fordult panaszosok szerint viszont a büntetés kiszabása sértette a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogukat, amellyel az Emberi Jogok Európai Bírósága is egyetértett, ezért a testület a korábbi pénzbüntetésüknek megfelelő vagyoni, valamint további 3 ezer euró nem vagyoni kártérítést ítélt meg.

Az Országgyűlés sajtóirodája közleményben reagált, amely szerint Kövér László házelnök tudomásul vette a bírósági határozatot, annak ellenére, hogy az abban elmarasztalt magyar jogszabályi rendelkezések ma már nem hatályosak. Az országgyűlési törvénynek az alakuló ülés napján hatályba lépett módosítása ugyanis a közlemény értelmében már orvosolta a strasbourgi határozatban kifogásoltakat, hiszen megfelelő jogorvoslati rendszert biztosított arra az esetre, ha valamely képviselő tiszteletdíját csökkentik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×