eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Választás - Az utolsó napon publikálta adatait az egyik közvélemény-kutató

Az öt közvélemény-kutató mérése megegyezik abban, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága a legnagyobb. A kampány nyertesének mindannyian a Jobbikot tartják. Kutatásaik eredménye a közös listát állító baloldal támogatottságában tér el némileg. A választások előtti utolsó napon az Ipsos is megjelentette kutatását, ezek az adatok is megtalálhatók összeállításunkban.

A táblázatban az öt cég legfrissebb adatai szerepelnek.Forrás: kutatóintézetek honlapjai, MTI

Századvég

A legfrissebb felmérés szerint március végén a kormányzó pártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat. Tovább csökkent azonban a baloldali közös lista támogatottsága, míg a Jobbik erősödött.

A pártpreferenciájukban bizonytalanok arányában további csökkenés látható, jelenleg már csak a választókorúak 27 százaléka tartozik ebbe a csoportba - derül ki a március 27. és 30. készült felmérésükből.

A Fidesz-KDNP támogatottsága január óta stabil, a teljes népesség körében 33 százalékos, vagyis - mint írták - az Orbán Viktor vezette kormánypártok a március végi eredmények tanúsága szerint jelentős előnnyel fordulhatnak a kampány utolsó hetére. Felmérésük szerint a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 51 százalékos.

A baloldali közös listát támogatók aránya tovább csökkent, jelenleg a választókorúak 19 százaléka voksolna a Mesterházy Attila vezette pártszövetségre. A Századvég csökkenést tapasztalt a biztos szavazók között is: 25 százalékuk voksolna a közös listára.

Folytatódott a Jobbik hónapok óta tartó erősödése, a párt támogatottsága jelenleg 14 százalékos a teljes népességen belül. A Jobbik egyre jobban megközelíti a baloldali pártszövetséget: Vona Gábor pártjára a biztos szavazók 18 százaléka voksolna.

Az LMP a parlamenti bejutási küszöb határán mozog. A kutatás eredmények alapján a pártnak jó esélye van a bejutásra, hiszen a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is 5 százalékon állnak, a parlamentbe jutás a mozgósításon és az impulzusszavazatokon múlik.

Medián

A Fidesz-KDNP a szavazatok 38-44 százalékára számíthat, a baloldali összefogás 26-32 százalékra, a Jobbik 21-25 százalékra. A Medián felmérése szerint az LMP-re leadott szavazatok becsült aránya 3-5 százalék, parlamentbe jutásuk "kevéssé látszik valószínűnek".

A március 21-25. között felvett adatok alapján egyértelmű a Fidesz előnye. A "választani tudó biztos szavazók" kategóriájában 47 százalék a kormánypártok támogatottsága. Ugyanezen a soron az Összefogás pártjai 23 százalékot értek el, a Jobbik 21 százalékot. Vona Gábor azon kijelentése tehát, miszerint a "Jobbik beérte a baloldalt", megalapozottnak tűnhet, bár sokatmondó adat, hogy a "biztos szavazók" körében a Jobbik eredménye 13 százalék, a "kormányváltók" ezzel szemben itt 18 százalékot kapnak. A Fidesz-KDNP a biztos szavazóknál 40 százalékon áll.

A Medián elemzésében az is olvasható, hogy erősödött a szavazói aktivitás: a válaszadók 62 százaléka biztosnak gondolja, hogy elmegy szavazni. A szerzők ugyanakkor felhívják a figyelmet: a mostani mozgósítottság azért mondható magasnak, mert a ciklus közepén "riasztóan alacsony volt a részvétel mellett elkötelezettek aránya". A Medián szakértői megjegyzik, hogy a végső részvételi arányt most is, mint mindig, nehéz előre jelezni.

Legfrissebb adatait a Medián a HVG-ben publikálta.

Ipsos

A Fidesz-KDNP 40-45, az ötpárti ellenzéki szövetség 26-31, a Jobbik 19-23, az LMP 4-6 százalékos listás eredményt érhet el a vasárnapi parlamenti választáson az Ipsos prognózisa szerint. A közvélemény-kutató intézet szombaton, a választások előtti napon tette közzé elemzését.

A Fidesz-KDNP-t a választópolgárok 34 százaléka nevezte meg általa támogatott pártként, míg az ellenzéki összefogásnak 20 százalékos tábora van a választás előtti héten készített felmérés szerint. Előbbi 2,7 millió, utóbbi 1,6 millió választót jelent.

A Jobbikot 14 százalék mondta leginkább kedvelt pártjának, vagyis 1,1 milliós támogatottsága van, míg az LMP híveinek aránya 3 százalék, számuk negyedmillió.

A részvételüket biztosra ígérők és a napokban pártpreferenciával rendelkezők aránya 50 százalék körüli. Ha csak ők, tehát a biztos pártválasztók vennének részt a vasárnapi parlamenti választáson, akkor a Fidesz-KDNP valószínűleg 46 százalékot kapna, a baloldali összefogás pedig feltehetően 26 százalékot érne el az Ipsos szerint.

A harmadik helyen a Jobbik következne 19 százalékkal. Az LMP-nek egyedül, az összes, országos listát állító parlamenten kívüli pártnak pedig együttesen lehetne 4 százaléka.

Az Ipsos ugyanakkor a választói szándékok alapján ennél nagyobb részvételre számít, így a pártokra leadott szavazatok aránya is eltérhet a biztos pártválasztói körben mért adatoktól.

A közvélemény-kutató hangsúlyozza, hogy a választási előrejelzésnek minden eddiginél nagyobb nehézségei vannak. Ennek egyik oka, hogy a kutatás során felkeresett emberek jelentős hányada nem áll a felmérést végzők rendelkezésére. Az Ipsos ismertetése szerint a mostani vizsgálatban különösen nagy hangsúlyt fektettek a bizalmi légkör megteremtésére, így 2800 felkeresésből született ezer érdemi válasz.

Tárki

A véleménykutató mérései szerint a baloldali kormányváltók és a Jobbik támogatottsága kiegyenlítettebbé vált. Mint írták: a teljes népesség 38 százaléka támogatta a kormánypártokat, míg a Kormányváltók néven közös listát állító MSZP-Együtt-PM-DK-Liberálisok 16 százalékon, a Jobbik 15, az LMP pedig 4 százalékon. Egyéb pártot említett 2 százalék, 19 százalék viszont egyik pártot sem választotta, míg további 6 százaléknyian nem válaszoltak a pártpreferenciára vonatkozó.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 51 százaléka mellett a Kormányváltók 21 százalékos, a Jobbik 20 százalékos, az LMP pedig 6 százalékos támogatottságot élvez. Egyéb pártok összesen 2 százalékot kapnának.

Választási részvételét a kérdezettek 54 százaléka ígéri biztosra. A Tárki szerint a tényleges részvételi arány ennél vélhetően magasabb lesz, és a részvétel mértéke alapvetően befolyásolhatja az eredményeket. Az alacsonyabb részvétel a jobboldali pártoknak kedvez, mert az ő bázisuk a legelkötelezettebb. A kisebb mértékű választói aktivitás egyértelműen kedvezőtlen az LMP számára, amelynek ezen a parlamenti bejutása múlhat. A baloldali ellenzéki lista is kedvezőbb eredményre számíthat, ha sikeresen mozgósít.

Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet április 3-án publikálta legfrissebb adatait. A választás előtti utolsó közvélemény-kutatásuk szerint a várható választási eredményhez legközelebb eső mérés alapján a Fidesz-KDNP 47, a baloldali közös lista pedig 28 százalékos listás eredményre számíthat. A Jobbik a baloldalhoz képest lemaradva 19 százalékot szerezhet, míg az LMP 5 százalékos eredményével elérheti a parlamenti bekerülési küszöböt.

A 2014. március 31. és április 2. között, 1500 fő telefonos megkérdezésével, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatásban az összes megkérdezett 37 százaléka támogatta a Fidesz-KDNP-t, 19 százaléka a baloldali pártokat, 15 százaléka a Jobbikot, 2 százaléka pedig az LMP-t.

A szavazáson az összes megkérdezett 62 százaléka venne részt. A várható választási eredményhez legközelebb eső mérés, tehát a potenciális támogatottsági adatok alapján a Fidesz-KDNP 47, a baloldali közös lista 28, a Jobbik 19, az LMP pedig 5 százalékos listás eredményre számíthat.

Választani tudó biztos szavazók pártpreferenciái (százalék)
 NézőpontTárkiMediánIpsosSzázadvég
Fidesz-KDNP4751474651
Baloldali Összefogás2821232625
Jobbik1920211918
LMP56345
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×