eur:
392.14
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hogyan szavazhatnak az itt élő uniós polgárok?

A Nemzeti Választási Iroda honlapján már nyilatkozhatnak az Európai Unió többi tagállamának Magyarországon élő polgárai, hogy az európai parlamenti választáson anyaországukban vagy Magyarországon kívánnak-e szavazni. A lehetőségről 15-ödikétől postán is értesítik a nagyjából 100 ezer érintettet- mondta el az InfoRádiónak Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján a hazánkban élő uniós polgárok már most jelezhetik, hogy hol kívánnak élni választási lehetőségükkel. Január 15-e után azonban névre szóló írásos értesítést is postáznak számukra arról, hogy bejelentett lakhelyüktől függetlenül hazánkban is módjukban áll az európai parlamenti választáson szavazni - ismertette Pálffy Ilona.

Hozzátette: a jogszabály alapján az érintetteknek január végéig kell erről az írásos tájékoztatást megkapniuk.

Az uniós polgárok május 9-ig jelezhetik a helyi választási irodában - tehát a polgármesteri hivatalban a jegyzőnél -, hogy hol kívánnak élni a jogukkal. Amennyiben valaki nem tudja jegyzője pontos címét, a választási iroda honlapján erről is tájékozódhat. Május 9. és 25., a voksolás várható időpontja között pedig a választási hivatal értesíti azt az országot, ahol az illető állandó lakhelye van. Ily módon elkerülhető a dupla szavazás - mondta el a választási iroda vezetője.

Pálffy Ilona jelezte: jelenleg 100 ezer körüli uniós polgár él Magyarországon. Az ő szavazásukhoz nem kell külön infrastruktúrát kialakítani, ugyanazokban a szavazókörökben voksolhatnak majd, mint a magyar állampolgárok. A visszajelzésükre pedig azért van szükség, hogy ők is bekerüljenek a központi címjegyzékbe.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×