eur:
388.87
usd:
361.96
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Devizahitelesek: a jövő héten konkrét javaslatokról tárgyal a Bankszövetség és Varga Mihály - a nap hírei

A jövő héten kezdi meg a konkrét javaslatok kidolgozását a Bankszövetség és a nemzetgazdasági miniszter a devizahitelesek ügyében. Hétfő éjfélig meghosszabbította és a legmagasabb fokúra emelte a hőségriadót az országos tisztifőorvos. Spanyolországban hét napos gyászt rendeltek el a szerda esti, vasúti tragédia miatt.

A jövő héten kezdik meg a konkrét javaslatok kidolgozását a Bankszövetség és a kormány képviselői a devizahitelesek ügyében. A Magyar Bankszövetség elnöksége közölte: ma tájékoztatást kaptak a nemzetgazdasági minisztertől a devizahitelekkel kapcsolatos kormányzati javaslatok szakmai, pénzügyi hátteréről. A mai találkozón mindkét fél kinyilvánította elkötelezettségét a folyamatos, szakmai konzultációra a devizahitelesek ügyének megoldásában. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán azt mondta: a kormány szeretné kivezetni a hazai hitelpiacról a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket. Mint mondta: a devizahitelekből fakadó helyzet olyan gazdasági és társadalmi kockázatot jelent, amellyel az ország hosszú távon nem tud együtt élni.

Nem döntött a monetáris tanács arról, hol lesz a kamatcsökkentési ciklus vége - mondta Pleschinger Gyula, a Reutersnek. A jegybank monetáris tanácsának tagja hozzátette, a 3-3,5 százalékkal Matolcsy György jegybankelnök a saját véleményét fogalmazta meg, amely csak egy a lehetőségek közül. Emellett lehetnek más opciók is, amelyekről a monetáris tanács dönt majd.

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint a kormány teljesítette az államilag finanszírozott felsőoktatási hallgatók felvételére vonatkozó vállalásait. Klinghammer István az InfoRádiónak elmondta, hogy 55 ezer hallgatónál többet, 58 844-et vettek fel az intézmények. A 16 kiemelt szak esetében a 240 pont felett teljesítőknek legalább 10 százaléka felvételt nyert államilag finanszírozott helyre, ami szintén szerepelt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával kötött megállapodásban.

Súlyos társadalmi problémának tartja Hiller István volt oktatási miniszter, hogy a diákok többsége nem tudja kifizetni a költségtérítéses képzés árát. Az MSZP országgyűlési képviselője és oktatási szakpolitikusa az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: a jelenlegi, nem megfelelő felvételi rendszer az egyik mozgatórugója a fiatal értelmiségiek elvándorlásának. Megismételte: túlzott mértékű és meggondolatlan volt a felsőoktatási finanszírozás csökkentése.

A tavalyi évhez képest 20-25 százalékkal több búzát takaríthatnak be az idén a gazdák - mondta az InfoRádiónak a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor arról is beszélt, hogy az őszi búza aratása a napokban befejeződik, a várhatóan mintegy 5,5 millió tonna termés minősége kiváló. Hangsúlyozta: ezzel biztosított a belföldi kenyérgabona-, vetőmag-, és takarmány-ellátás, sőt exportra is marad gabona.

Emelkedik a kommunista diktatúra által meghurcoltak juttatása. A kormány döntése értelmében az infláció mértékének megfelelően, a 2011-től megvalósult öregségi nyugdíjemelésekkel összhangban, összesen 16,2 százalékkal emelkedik a támogatás. A megemelt juttatás a jogosultakat visszamenőlegesen, 2013. január 1-jétől illeti meg.

Nem tekinthetnek be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a kémperként elhíresült eljárás titkosított irataiba. A Debreceni Törvényszék elnöke arra hivatkozik, hogy folyamatban lévő büntetőügyek irataiba csak egy meghatározott körbe eső személyek olvashatnak bele, és a parlamenti testület tagjait nem sorolja ide a büntetőeljárási törvény. Az eljárás iratait 2040-ig titkosították. Ezután kérte a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, hogy betekinthessenek a dokumentumokba.

A tartós hőség miatt az ország jelentős részére, köztük Pest megyére másodfokú figyelmeztetést, a heves zivatarok és felhőszakadás miatt négy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a meteorológiai szolgálat. A következő napokban a nyár eddigi legerősebb hőséghulláma várható. A hőség a hét végén és a jövő hét elején tetőzik, egyes helyeken 40 fokos hőmérséklet is lehet. Az országos tisztifőorvos hétfő éjfélig meghosszabbította és a legmagasabb fokúra, harmadfokúra emelte a hőségriadót.

Spanyolországban három napos országos gyászt rendeltek el a tragikus vonatbaleset után. 78 halálos áldozata és 140 sérültje van a tegnap esti szerencsétlenségnek, a rendőrség már kizárta, hogy terrorcselekmény okozta volna az elmúlt 40 év legsúlyosabb spanyolországi vonatbalesetét. A szuperexpressz Santiago de Compostela közelében siklott ki, sajtóhírek szerint vélhetően azért, mert a vezető a megengedett 80 helyett óránként 190 kilométeres sebességre gyorsított. A vonaton a személyzettel együtt 247-en utaztak. A hatóságok egyelőre nem nevezték meg a baleset lehetséges okát.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×