eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán: Magyarország túl van a gazdasági rendszerváltáson - a nap hírei

A miniszterelnök szerint az idén már növekedni fog a magyar gazdaság. Felsőoktatási kerekasztal létrehozásáról állapodott meg az emberi erőforrások minisztere és a HÖOK. Stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány és az IBM.

A miniszterelnök szerint idén már növekedni fog a magyar gazdaság. Orbán Viktor Cipruson, az Európai Néppárt vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója előtt azt mondta: a gazdasági válság megoldásához az országoknak otthon és Brüsszelben is gazdasági rendszerváltást kell véghez vinnük, amit Magyarország 2010 és 2012 között már megtett, és versenyképes lett. Havasi Bertalan, a kormányfő kabinetfőnöke azt közölte: a limassoli találkozón az Európai Néppárt vezetői nem tudtak közös álláspontot kialakítani a következő uniós keretköltségvetésről.

Stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány és az IBM Magyarország Kft. Az erről szóló dokumentumot Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és Veres Zsolt, az IBM Magyarország Kft. vezérigazgatója írta alá. Cséfalvay Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: a megállapodás az innováció mellett a partnerség, a szakképzés és a beszállítók témakörét érinti. A kabinet eddig 10 nagyvállalattal kötött hasonló együttműködési megállapodást.

Felsőoktatási kerekasztal megalakításáról döntöttek az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának egyeztetésén. Balog Zoltán tárcavezető közölte: a kerekasztal tagjai közé várják a rektori konferencia és a hallgatók képviselőit, valamint a gazdasági élet szereplőit. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke úgy vélte: jelentős előrelépést értek el az egyeztetésen. Hozzátette, azt javasolták, hogy a jelenlegi tervek szerint államilag nem finanszírozott 16 szakra az általánosnál magasabb ponthatárokkal lehessen bejutni, de legyenek támogatott helyek. A felek a tervek szerint január végéig részmegállapodást kötnek. A Hallgatói Hálózat az egyeztetésre úgy reagált: nem időhúzásra, az érintetteket megosztó újabb kerekasztalokra van szükség, hanem a diákok egyértelmű követeléseinek teljesítésére.

Oktatási kérdésekről tárgyal január végén az MSZP által indított Szövetség a változásért elnevezésű kezdeményezés. Kunhalmi Ágnes, a párt elnökségi tagja elmondta: az MSZP olyan esélyteremtő oktatáspolitikát szeretne megvalósítani, ami nem zár ki tömegeket a tudás megszerzéséből. Úgy vélte: az oktatási kormányzat sikertörténetnek állítja be a rendszer államosítását, azonban az iskolaigazgatók, pedagógusok és szülők már 10 nap után is problémákat jeleznek.

A hajléktalansággal kapcsolatos társadalmi konzultáció tervének átgondolását kéri az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté egyetért azzal, hogy a hajléktalanságról párbeszédet kell folytatni, de úgy véli, a tervezett mód nem alkalmas arra, hogy egy ilyen összetett kérdésben bármilyen későbbi, komoly jogi következményekkel járó döntést megalapozzon.

Számos törvénysértést tárt fel az Antall József Alapítvány gazdálkodásában az Állami Számvevőszék. Az MDF és jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség pártalapítványa 2010-ben és 2011-ben összesen mintegy 75 millió forint költségvetési támogatást kapott. Az ellenőrzés szerint a többi között a pártalapítványi jelentéseket nem tették közzé, a beszámolókat nem a jogszabályok szerint készítették el és a számvevőszék korábbi intézkedési javaslatait sem hajtották végre.

Mostantól vízummentesen utazhatnak Örményországba a magyar állampolgárok. A konzuli szolgálat ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mivel Örményország egyoldalúan felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, nincs magyar konzuli képviselet az országban. Akinek segítségre van szüksége, az uniós tagállamok jereváni külképviseleteinek egyikéhez fordulhat.

Tavasztól egyre kevesebb harci bevetésben vesznek részt az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok. Barack Obama amerikai elnök azt hangsúlyozta: a kontingens egyre inkább kiképző feladatokat lát majd el. Az amerikai elnök ezt azután közölte, hogy Washingtonban Hamid Karzai afgán államfővel tárgyalt a mintegy 66 ezer fős amerikai katonaság módosuló szerepvállalásáról.

Japán történelmének legnagyobb, több mint 20 ezer milliárd jenes, vagyis mintegy 50 ezer milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagját hagyta jóvá a kormány. Abe Sindzó, a szigetország miniszterelnöke elmondta: az intézkedéstől a tavaly recesszióba süllyedt gazdaság beindítását, a versenyképesség növelését, valamint a két évvel ezelőtti földrengés és szökőár okozta károk gyorsabb felszámolását várja a két hete felállt új kabinet.

Francia csapatok harcolnak Maliban a kormányerők mellett az iszlamista fegyveres csoportokkal. Ezt Francois Hollande államfő erősítette meg. Az elnök párizsi nyilatkozatában hangsúlyozta: a terroristák elleni hadművelet a szükséges ideig tart majd.

Horvát lapértesülés szerint maga az elkövető sebesült meg abban a robbantásban, amely csütörtök éjjel, egy autóbusz megállóban történt Zágrábban. A hatóságok 15 embert őrizetbe vettek. A horvát főváros nyugati városrészében szerdán is robbanószerkezet lépett működésbe a vasúti sínek mellett egy tehervonat áthaladásakor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×