eur:
392.15
usd:
366.7
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Így ellenőrizheti az utazási irodákat

Egyre gyakoribbak az illegális utazásszervező cégek - mondta a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője. Molnár Judit szerint az engedély nélkül működő cégek általában buszos körutazásokat szerveznek. A legtöbbször beszedik a pénzt, az utat pedig nem bonyolítják le.

Azok a jogszerű utazásszervező cégek, amelyeket a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal nyilvántartásba vett. Az engedély megszerzésének egyik feltétele a nagy összegű kaució.

Ha nincs engedély, nincs kaució sem, így ha valami probléma merül fel, az utasnak nincs lehetősége jogorvoslatra - magyarázta az InfoRádiónak a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője.

Gyanút keltő, ha kapcsolatként csak a név, a mobilszám és e-mail-cím van megadva, regisztrációs szám viszont nincs. Molnár Judit azt javasolja, hogy az utazni vágyók keressék meg a szervező céget a kereskedelmi és engedélyezési hivatal honlapján található utazási vállalkozások listáján.

Az illegális cégek többnyire belföldre, vagy közeli országokba szerveznek utakat. Gyakran autóbuszos szolgáltatásokról van szó: csak az utazás díját kérik el, az utasnak pedig magával kell vinni külföldre a szállásért kért összeget.

Nem buknak le gyorsan a feketén utazást szervező cégek - mondta Molnár Judit, aki szerint megoldást jelenthet a problémára, ha a fogyasztóvédő szerveknek vagy az engedélyezési hivatalnak nyomozati jogköre lenne. Kevésnek tartja a bírság százezer forintos összegét, amelyet ha jelentősen megemelnének, visszatarthatná az engedély nélküli utazásszervezőket.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×