eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szócska: Elképesztő állapotok uralkodnak a kórházaknál

Elképesztő tulajdonviszonyokat talált az egészségügyért felelős államtitkár a kórházak állami kézbe adásának során. Szócska Miklós az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is: elfogadhatatlan, hogy egyes szűrővizsgálatokon nagyon alacsony, átlagban pár százalékos a részvétel, ezért országos szűrőprogram kidolgozását ígérte.

Egy csillagközi űrkocsma látogatóinak sokszínűségéhez hasonlította Szócska Miklós a kórházak állami kézbe adása során tapasztalt tulajdon és feladat átadási, kiszervezési akciókat. Egészen elképesztő állapotokat találnak, amelyeknek a rendbe rakása igénybe vesz majd egy kis időt - mondta az egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az biztos, hogy kórháztörvényre szükség van - hangsúlyozta a politikus. A jogszabálynak olyan működési, szervezeti-intézményi feltételeket kell rögzítenie, amelyek megteremtik a hatékony gazdálkodás és az eredményorientált munka feltételeit.

Az államtitkár fontosnak tartja, hogy az érintettek belássák: közérdek, hogy az egészségügyi célvagyon egészben maradjon, hiszen az továbbra is az adott közösség érdekét szolgálja.

Mint mondta, az átvételkor az 1990-es állapotot veszik alapul, vagyis nagyon ingoványos a jogi terep, de a kormányzat minden rendelkezésére álló politikai és jogi eszközt meg fog ragadni annak érdekében, hogy megfordítsa a visszás helyzeteket.

Országos szűrőprogram

Országos szűrőprogram kidolgozását ígérte az egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint elfogadhatatlan, hogy egyes szűrővizsgálatokon nagyon alacsony, átlagban pár százalékos a részvétel.

Mint fogalmazott, az lenne a jó, ha a legnagyobb probléma az lenne, mit kezdjen az egészségügy például a nőgyógyászati rendelőkben kiszűrt onkológiai esetekkel.

Az lenne az elsődleges, hogy kiszűrjék az összes érintett beteget, ezért meg fogják szervezni a szűrővizsgálatokat - ígérte. Ehhez szükséges, hogy lássák a logisztikai problémákat. Meglesznek az állami tulajdoni ellátó intézmények a védőnők mellett, amelyek gondoskodnak majd a szűrővizsgálatok elvégzéséről.

Vannak olyan súlyos problémák, amelyekre menet közben fogják megtalálni a megoldást - ismerte el, hozzátéve, hogy mindenképpen lesz országos szűrőprogram. Sőt, a rizikócsoportba tartozók kritikus tömegét biztosan szűrni fogják.

Az ugyanis nem elfogadható, hogy egyes szűrővizsgálatokon nagyon alacsony a részvétel. "Nem tudom, az elődeim és azok, akik a rendszerben dolgoznak, hogyan tudnak együtt élni azzal a tudattal, hogy például, a méhnyak-szűréseken a nőknek alig pár százaléka vesz részt" - fogalmazott az államtitkár.

Érezhetőek lesznek a változások

Szócska Miklós beszélt arról is, hogy az egészségügy új finanszírozási rendszerének kiteljesedéséhez kell néhány év, de a ciklus végére már érezhetőek lesznek a változások.

Korrigálni kell a korábbi "osztogatások" által okozott területi és szakmai egyenlőtlenséget a finanszírozásban, amely ezentúl a "beteget követi", így bizonyos százalékban korlátozzák majd a betegek vándorlását is.

Szócska Miklós kiemelte: az egészségügyi rendszer átalakításának legfontosabb eleme, hogy megmondják, hol milyen ellátást, milyen feltételekkel lehet nyújtani. Az új rendszert a jelenlegi realitások mentén szeretnék kialakítani, a biztonságos betegellátás feltételeihez mindenhol, minden ellátás tekintetében ragaszkodnak.

Megengedhetetlennek nevezte, hogy egy országban 260 laborszerződés legyen, a helyzet rendezéséhez hamarosan kialakítanak egy központi laboratóriumi rendszert, és ezzel rengeteg tartalékot tudnak majd "kinyerni".

Emlékeztetett, hogy elindulnak a közös közbeszerzések - itt is van tartalék. Az első lépés a központosított földgázközbeszerzésről szóló megállapodás volt, amelyet már több mint ötven intézmény írta alá, a következő a közös gyógyszerbeszerzés lesz. Jó ütemben haladnak a tárgyalások, fokozatosan építik majd ki a rendszert.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×