eur:
389.64
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vörösiszap, menza és ACTA - erről volt szó napirend előtt

A Jobbik a vörösiszap által elöntött települések lakóiért, az LMP Magyarország uniós támogatásáért, az MSZP az internetezők szabadságért, a Fidesz pedig az iskolai menzán étkezők egészségéért aggódott napirend előtt az Országgyűlésben.

A Jobbik képviselője, Ferenczi Gábor arról beszélt, hogy a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Veszprém megyei településeken elmaradt a teljes körű erkölcsi és anyagi kártérítés. Megemlítette, hogy a napokban a szél vörös porral terítette be Kolontárt, de a Belügyminisztérium, a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi hatóság szerinte nem reagált érdemben erre. Szóvá tette, hogy Devecserben megszűnt a szűrőállomás, Kolontáron pedig sosem volt ilyen intézmény. Azt mondta: az állam elmaszatolja a MAL Zrt. vezetőinek felelősségét azzal, hogy a talajmozgást hibáztatja a gátszakadásért.

Az ellenzéki képviselőnek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára válaszolt. Halász János kiemelte, hogy az állam több mint 10 milliárd forintot költött a helyreállításra. A lakosság egészségügyi állapotát folyamatosan vizsgálják, a MAL Zrt. áttért a biztonságosabb száraz technológiára, a gátak biztonságáért pedig ezentúl a bányakapitányságok felelnek.

Az LMP-s Mile Lajos felszólította a kormányt, hogy hozza összhangba a magyar jogrendet az európai normákkal. Az ellenzéki politikus az Európai Parlament Magyarországot elmarasztaló határozatával összefüggésben kettős beszéddel vádolta a külföldön engedékenységet mutató, itthon összehangolt támadásról beszélő Orbán-kabinetet. A szavazati jog és a kohéziós alapokból kapott támogatások esetleges felfüggesztése beláthatatlan következményekkel járna - figyelmeztetett Mile Lajos.

Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár válaszában hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament szerinte baloldali párthatározatának nincs jogi következménye, az uniós kormányok többségét alkotó néppártiak pedig nem szavazták meg azt, ellentétben két magyar szocialistával, akik előterjesztőként írták alá. A magyar kormány folytatja a tárgyalásokat -- tette hozzá az államtitkár.

A szocialista Baja Ferenc arra kérte a kormányt, hogy Lettországhoz, Csehországhoz, Szlovákiához és Lengyelországhoz hasonlóan ne ratifikálja a hamisítás elleni nemzetközi megállapodást, mert az állami ellenőrzés alá vonná az internetet és elveszítette a legitimitását. A kormány társadalmi vitát indít az úgynevezett ACTA-egyezményről - ígérte válaszában Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

A fideszes Brájer Éva azt javasolta, hogy a jobb minőségű közétkeztetés érdekében az iskolai menzákra vonatkozó iránymutatások ne ajánlások, hanem kötelező szabályok legyenek. Halász János államtitkár válaszában elmondta, hogy már készül egy erre vonatkozó rendelettervezet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×