eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

900 milliárdos teherkönnyítést hoz a megállapodás - a nap hírei

Aláírták a kormány és a bankszövetség közötti megállapodást, ami 900 milliárdos teherkönnyítést jelent a devizahiteleseknek. Másfél helyett fél százalékos növekedéssel számol jövőre a kormány. Megszüntetné a magánnyugdíj-pénztárakat a költségvetési bizottság egyik módosító javaslata.

Aláírták a kormány és a bankszövetség közötti megállapodást. Az egyezség öt évre szól, ez alatt a devizahitelesek terhe 900 milliárd forinttal csökken, amelynek kétharmadát a bankok, egyharmadát a kormány viseli. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: az egyezmény értelmében 180 forintos svájcifrank-árfolyamig a hitelfelvevő vállalja a terheket, az efölötti részt egyharmad-kétharmad arányban a kormány és a bankrendszer állja, így az ügyfelek törlesztő-részlete 30-35 százalékkal csökkenhet. A Bankszövetség emlékeztet: a lehetőséggel csak azok a lakossági hitelfelvevők élhetnek, akiknél az ingatlan forgalmi értéke az eredeti folyósításkor nem haladta meg a 30 millió forintot.

Fél százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

299 forintos euró-árfolyamon számolják át a 2012-es költségvetést, és másfél helyett fél százalékos növekedéssel számolnak jövőre - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György közölte: ennek 320 milliárd forint a hatása. A miniszter elmondta: a kormány olyan intézkedésekről döntött, amellyel tartható a jövőre kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány. Mint mondta: ennek érdekében 200 milliárd forintot hívnak le az országvédelmi alapból, 52 milliárdot pedig fejezeti tartalékolásból teremtenek elő. 48 milliárd forintot jelent a büdzsének, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradó tagok a munkavállalói nyugdíjjárulékot az állami nyugdíjkasszába fizetik meg, a maradék 20 milliárdot a dohánytermékek jövedéki adójának további emelésével teremtik elő. A miniszter hozzátette: valószínűleg 2013-ban is át kell irányítani a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az állami kasszába. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a befizetések átirányítása az állami kasszába a magánpénztári szektor végét jelentheti, ezért a szövetség elnöke magánemberként az Alkotmánybírósághoz fordul.

Vége a magánnyugdíjpénztáraknak?

Megszüntetné a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket a költségvetési bizottság egyik módosító javaslata. A Magyarország pénzügyi stabilitásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott indítvány szerint természetes személy nyugellátás fedezetére fizetett járuléka kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illetné meg.

Orbán: nem adjuk fel az önálló adópolitikát

A kormányfő szerint nincs napirenden a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonása. Orbán Viktor úgy fogalmazott: az alkotmányügyi bizottság javaslata az elvi lehetőségét teremti meg annak, hogy amennyiben az Országgyűlés kétharmados törvényben össze akarja olvasztani a két szervezetet, akkor ehhez ne kelljen alkotmányt módosítani. A kormányfő, miután hivatalos látogatáson fogadta Petr Necas cseh miniszterelnököt, arról is beszélt, hogy Magyarország nem adja fel önálló adópolitikáját, csak olyan megállapodáson hajlandó együtt dolgozni az eurózónával, amely nem ront a magyar gazdaság versenyképességén.

Vizsgálja az IMF és az EB a kormány jegybanktörvény-javaslatát


Vizsgálja a Nemzetközi Valutaalap a kormány jegybanktörvény-javaslatát. David Hawley, az IMF szóvivője úgy fogalmazott, hogy a függetlenség csorbulása jelentős okot adna az aggodalomra. Az Európai Bizottság aggasztónak nevezte, hogy a magyar kormány olyan törvényt akar elfogadtatni, amely csökkentheti a jegybank függetlenségét. A brüsszeli bizottság hiányolta a konzultációt az Európai Központi Bankkal. Utóbbi úgy látja, hogy a jegybanktörvény gyakori módosításai nem egyeztethetőek össze a jogbiztonság elvével.

Nincs az Alkotmánybíróság üléseinek elfogadott napirendje

Az idén még többször is ülésezik az Alkotmánybíróság, de a megbeszéléseknek egyelőre nincs elfogadott napirendje - közölte a testület sajtófőnöke. Sereg András azt mondta: elképzelhető, hogy az Alkotmánybíróság még december 31-e előtt foglalkozik a magánnyugdíjpénztárak ügyével. Ennek azért van jelentősége, mert a január 1-jén életbe lépő alaptörvény, illetve az Alkotmánybíróságról szóló törvény értelmében a testület előtt lévő, folyamatban lévő ügyeket jövőre már nem lehet tovább vizsgálni.

Kiemelt élelmiszerlánc-ellenőrzés

Összesen 46,7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a kiemelt téli élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakaszában. A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára elmondta: november 21-e és december 4-e között 1.954 ellenőrzést végeztek. Kardeván Endre hozzátette: a vizsgált tételek 1,8 százalékát vonták ki a forgalomból. A kiemelt ellenőrzés az év végéig tart.

Az ombudsman szerint önkényesen számolta fel a zuglói hajléktalantelepet

Az ombudsman szerint önkényesen számolta fel a zuglói hajléktalantelepet a XIV. kerületi önkormányzat. Hivatalból indított vizsgálatában Szabó Máté megállapította: a terület tulajdonosa, a MÁV nem kért birtokvédelmet, az önkormányzatnak pedig nem volt jogi lehetősége arra, hogy hatósági eszközökkel távolítsa el a hajléktalanokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×