eur:
389.22
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Használaton kívüli oktatási intézményeket tesznek forgalomképessé

Használaton kívüli oktatási intézményeket tesznek forgalomképessé a fővárosban. A közgyűlés döntése értelmében összesen 24 ingatlanról van szó, köztük több értéke meghaladja a 100 millió forintot.

Csomós Miklós oktatásért felelős főpolgármester-helyettes indítványa szerint olyan ingatlanokról van szó, amelyek az oktatási ágazat vagyongazdai körébe tartoznak, korlátozottan forgalomképesek, és jelenleg használaton kívül állnak. Ezeket december 1-jei hatállyal vonnák ki az ágazati körből.

Az érintett ingatlanok egy részét forgalomképessé nyilvánítanák. Ezek között a legnagyobb egy VI. kerületi, 4358 négyzetméteres telephely, amelynek bruttó nyilvántartási értéke több mint 508 millió forint. Emellett több, 100 millió forintot meghaladó értékű ingatlant is érint a javaslat, a legolcsóbb pedig egy 80 négyzetméteres, VIII. kerületi ingatlan, amelynek bruttó nyilvántartási értéke 8 millió forint.

A határozat értelmében ha az oktatási ágazatból kivont ingatlanok értékesítéséből, bérbeadásából, egyéb hasznosításából a fővárosi önkormányzatnak bevétele származik, akkor annak 25 százalékát elkülönítik az oktatási ágazatban halaszthatatlanná váló feladatok fedezetéül.

A képviselők 18 igen szavazattal, 13 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot.

A közgyűlés arról is döntött, hogy két XX. kerületi szakiskola szűnhet meg a tanév végén, oktatási feladataikat a fővárosi önkormányzat veszi át 2012. július 1-jétől. A pesterzsébeti önkormányzat eddig önként vállalt feladatként működtette a Baross Gábor Szakiskolát, valamint a Gróf Széchenyi István Szakiskola és Gimnáziumot, nemrég azonban arról tájékoztatta a fővárosi önkormányzatot, hogy átadja feladatait. Ezt a fővárosnak törvényben előírt kötelessége átvenni.

Az idei tanévindító adatok szerint az 534 férőhelyes Baross Gábor Szakiskolának 266 tanulója van, míg az 500 diákot fogadni képes Gróf Széchenyi István Szakiskola és Gimnáziumba 348-an járnak.

A főváros, szándéka szerint, a két intézményt nem veszi át, ugyanis a tanulókat el tudja helyezni saját intézményhálózatában és megfelelő színvonalon tudja biztosítani a tanulók oktatását, nevelését.
Az oktatási ügyosztály állásfoglalása szerint a tanulók érdeke nem sérül, "bőven" tudnak ajánlatot adni számukra. Pesterzsébeten a fővárosi önkormányzat hét középfokú oktatási intézményt működtet, ezekben, illetve a szomszédos kerületekben működő szakiskolákban be tudják fogadni a diákokat.

Csomós Miklós oktatásért felelős főpolgármester-helyettes az előterjesztésben azt is az indokok közé sorolja, hogy a tanulók átvételével nő az intézmények kihasználtsága.

A két szakiskola jogutód nélkül szűnne meg 2012. június 30-i hatállyal, a fővárosi önkormányzat pedig 2012. július 1-jétől veszi át a feladatokat. Az intézményekben jelenleg több mint 40 pedagógusi álláshely van, amennyiben a főváros a jövőben tanári állást kíván betölteni, ezeknek a pedagógusoknak a foglalkoztatását részesíti előnyben.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×