eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Udvardy György átvette a Pécsi Egyházmegye kormányzását

Átvette a Pécsi Egyházmegye lelkipásztori kormányzását Udvardy György, a püspököt Juliusz Janusz pápai nuncius iktatta be hivatalába húsvéthétfőn a baranyai megyeszékhelyen.

"Örömmel és készséggel fogadtam XVI. Benedek pápa megtisztelő bizalmát, s kinevező bulláját, melyben az igen nagy múltú, gazdag hitélettel és kulturális hagyománnyal rendelkező Pécsi Egyházmegye élére nevezett ki főpásztornak" - mondta Udvardy György a beiktatása alkalmából a papság, a közéleti szereplők és a hívek által zsúfolásig megtelt pécsi bazilikában tartott szentmisén.

Hozzátette: kész vállalni minden feladatot, betartani és betartatni minden, az egyházmegye törvények szerinti vezetésével és kormányzásával járó egyházi és világi előírást.

Udvardy György hangsúlyozta, paptestvéreivel együttműködve kívánja végezni szolgálatát, munkájához kérte a szerzetesrendek, az egyházmegyei hivatal, a szociális, oktatási intézmények vezetőinek, dolgozóinak, valamint a hitoktatók szakmai támogatását is.

"Feladatom részének tekintem a testvéregyházakkal való közös cselekvés lehetőségének keresését. Kérem és felkínálom mind a személyes, mind az egyházmegyei együttműködési szándékot a tudomány, a kultúra, a közélet, az önkormányzatok, a tájékoztatás képviselői részére a közjó előmozdítása érdekében" - fűzte hozzá.

Juliusz Janusz a kinevező bulla felolvasását követően azt mondta: mint ahogy egykor Szent György legyőzte a rossz jelképét, a sárkányt, úgy Udvardy Györgynek is le kell győznie a rosszat, amely a keresztény közösséget és pásztorait fenyegeti. A pápai nuncius jelezte, hogy Ljubljanába távozik, de ott nagy örömmel fogja fogadni a Pécsi Egyházmegye "feltámadásáról" szóló híreket.

Juliusz Janusz megköszönte az egyházmegyét több mint két évtizeden át vezető Mayer Mihály munkáját, valamint köszönetet mondott a püspökséget az elmúlt hónapokban apostoli kormányzóként irányító Veres András szombathelyi püspöknek. Utóbbinak azért, mert bátran és szakértő módon "elmozdított már néhány követ, amelyek akadályozták a feltámadt Krisztust, hogy láthatóan jelen legyen isten népe között".

Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek Udvardy Györgyöt méltatva azt mondta: az esztergomi, majd az Esztergom-budapesti Főegyházmegye papjaként, később segédpüspökeként hosszú éveken át szolgálta az egyház küldetésének teljesítését.

"Különösen nagy gonddal intézte az általános helynöki teendőket. Õszinte szeretettel fordult a papok felé, látogatta a betegeket, temette tisztelettel és tisztességgel az elhunyt paptestvéreket is. Munkája igazi hozzájárulása volt ahhoz, hogy egyházunk jó közösségként működjön és isten akaratát keresse" - mutatott rá.

XVI. Benedek pápa április 9-én nevezte ki az 51 éves Udvardy Györgyöt a Pécsi Egyházmegye vezetőjévé. Erre azért volt szükség, mert Mayer Mihály az idén januárban lemondott az egyházmegye kormányzásáról.

Udvardy Györgyöt 1985-ben szentelték pappá. Marazanae-i címzetes püspöki és Esztergom-budapesti segédpüspöki kinevezését 2004-ben kapta meg, s még abban az évben püspökké szentelték. 2000-től az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2003-tól az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki általános helynöke és vagyonkezelője volt, 2004-től az Országos Hitoktatási Bizottság elnöke.

A Pécsi Egyházmegye az új püspök beiktatását és Mayer Mihály lemondását megelőzően tavaly októberben került a figyelem középpontjába. Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt, valamint Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót. Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Veres András apostoli kormányzó a hívekhez intézett februári körlevelében azt írta: "a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét". Mayer Mihály ugyanakkor egy március elején adott televíziós interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell. Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, az ügyben egy személy ellen irányuló médiaháború, "médialincselés" folyik.

Udvardy György a pápai kinevezését követően, az MR1 - Kossuth Rádió Krónika című műsorának azt mondta: mivel a Pécsi Egyházmegyéhez köthető vizsgálatok részben már megkezdődtek, ő maga akkor tesz lépéseket a múlt kivizsgálására, ha erre őt az egyházjog kötelezi.

"Püspökként küld az egyházam oda, a püspöki szolgálatot szeretném jól végezni. A lelkipásztori szolgálatot, a lelkek gondozását, a lelkek üdvének szolgálatát és természetesen mindazt, ami ezzel együtt jár" - fogalmazott. Hozzátette: nem hiszi, hogy az lenne a feladata, hogy "egy régóta zajló, tényeket nem mindig tiszteletben tartó kampánynak" akarjon megfelelni. Õ az egyházának szeretne megfelelni.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×