eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Több mint harminc éve csökken Magyarország lakossága"

Magyarország sajnálatos módon azokhoz az uniós tagállamokhoz tartozik, ahol a termékenység nem éri el a reprodukciós szintet, a népesség már harmincegy éve csökken - mutatott rá pénteken Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke a demográfiáért és családügyért felelős miniszterek gödöllői informális tanácskozásán.

Vukovich Gabriella az Európai Unió tagállamaiban megfigyelhető demográfiai trendeket a 2008-as adatok alapján összefoglalva kiemelte egyrészt a születéskor várható élettartam növekedését, másrészt a születések számának csökkenését.

Elmondta: az EU statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint 2010-hez képest 2060-ig összesen 1,3 százalékkal nő az EU népessége, de a tagállamok között óriási eltérések várhatók. Vannak országok, ahol 27 százalékkal csökken majd a lakosság, de például Cipruson 60 százalék feletti lesz a növekedés ez idő alatt. A KSH elnöke megjegyezte, hogy egyes államokban a bevándorlás ellensúlyozza a természetes népességcsökkenést.

Vukovich Gabriella felhívta a figyelmet arra, hogy 2060-ig az EU területén a gyerekek aránya 18 százalékkal, az oktatásban részt vevő fiataloké 24 százalékkal, a fiatal felnőtteké pedig 22 százalékkal csökken, ellenben az idősebb munkavállalók száma 2 százalékkal emelkedik, a 80 év feletti népesség aránya pedig a mostani 3 és félszeresére nő.

A KSH elnöke az utóbbi statisztikai adattal kapcsolatban tért ki arra a problémára, hogy a jövőben a gazdasági következmények mellett komoly gondot jelent majd az idősek ellátása.

Kitért arra az Európa-szerte megfigyelhető jelenségre hogy a fiatalok több gyermeket szeretnének, mint ahány végül megszületik, egy 2006-os kutatás szerint néhány országban a tervezett gyerekeknek csak a fele jön világra. Megállapítható, hogy amennyiben a gyermekvállalás előtti akadályokat ezekben az államokban sikerülne felszámolni, akkor a termékenységi ráta elérné a generációk reprodukciójához szükséges szintet - hangsúlyozta a KSH elnöke.

Hozzátette, e cél eléréséhez rendkívül fontos, hogy a különböző társadalmi helyzetű és életkilátású emberek megfelelően "kapaszkodhassanak" a családpolitika adta lehetőségekbe. Ezzel kapcsolatban kiemelte a munkavállalás és a családalapítás összeegyeztethetőségének fontosságát, ami jelentős tényező lehet a népességcsökkenés megállításában, mint ahogy azt néhány európai ország, közöttük Dánia példája is mutatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×