eur:
401.25
usd:
367.26
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Polt Pétert választotta legfőbb ügyésznek az Országgyűlés

Legfőbb ügyésszé választotta Polt Pétert az Országgyűlés hétfőn. A képviselők a titkos szavazáson 271 igen és 91 nem ellenében választották meg Polt Pétert, aki 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte a ezt a tisztséget. Polt Péter Kovács Tamást követi a poszton, akinek mandátuma 70. életévének betöltésével december 13-án jár le.

Az 55 éves legfőbb ügyész 2000 és 2006 között már betöltötte ezt a posztot. Az ő nevéhez fűződik Székely Zoltán kisgazda honatya letartóztatása korrupció miatt, vagy Szabadi Béla, ugyancsak FKGP-s képviselő házi őrizetbe vétele.

Korábban, 1994-ben a Fidesz jelöltjeként indult az országgyűlési választásokon - az országos lista 17. helyén szerepelt -, és 1995-ig a párt tagja volt.

Polt Péter 1980-tól a Legfőbb Ügyészség felügyelete alá tartozó Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézetnél dolgozott. 1985 és 1995 között ügyvédkedett, 1993-tól 95-ig a Külügyminisztérium megbízásából szakértői tevékenységet folytatott a magyar álláspont kialakításáról a Nemzetközi Büntetőjogi Bíróság felállítása ügyében. 1995-ben az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese lett. 2006 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Múlt szerdai bizottsági meghallgatásán Polt Péter a jogállamiság erősödésének nevezte azt a parlamenti döntést, hogy az országgyűlési képviselők nem interpellálhatják a legfőbb ügyészt. Emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság szerint a legfőbb ügyész interpellálhatósága nem egyeztethető össze az ügyészség független státuszával.

Kijelentette: egyetért azzal, hogy fel kell gyorsítani a korrupciós ügyek kivizsgálását. Mint mondta: ehhez jó alap az a módosító indítvány, amely 50 főt adna erre a területre az ügyészségnek. Kiemelte: nagyon lelassítja az ilyen ügyek felderítését, hogy gyakran megjelenik bennük a "külföldi szál". Ezért Polt Péter a Központi Nyomozó Főügyészségnél külön egységet tervez létrehozni a korrupciós ügyek kezelésére.

Közölte: szeretné, ha a megváltozott körülményekhez igazíthatnák az ügyészség felépítését és munkáját, hogy a szervezet az eddiginél is jobban szolgálhassa a törvények és az alkotmány által kijelölt célokat. Kérdésre válaszolva elmondta: lesz szervezeti átalakítás, az pedig személyi változásokat is jelent.

Polt Péter a bizottsági ülésen kifejtette: "bizonyos tekintetben" meg kell szüntetni a katonai ügyészség elkülönültségét. Véleménye szerint a katonai ügyészeknek nagyobb részt kellene vállalniuk a "civil" ügyekben.

Egy törvénymódosítás értelmében Polt Péter hat helyett kilenc évig láthatja el a legfőbb ügyészi feladatokat. Sőt, automatikusan meg is hosszabbodhat a megbízatása, ha a Ház nem tud dönteni az utódjáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hurrikán fogságában a magyar csillagász

A szélnél is sebesebben terjednek az álhírek a Floridában pusztító hurrikánról – mondta az InfoRádióban Kiss László csillagász. A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója Orlandóban egy szállodában vészelte át a hatalmas vihart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Megelégelték a Google trükkjeit, történelmi lépésre kényszeríthetik a keresőóriást

Megelégelték a Google trükkjeit, történelmi lépésre kényszeríthetik a keresőóriást

Megelégelték az amerikai hatóságok a Google befolyását, a héten arról szóltak a hírek, hogy lépéseket terveznek az amerikai technológiai óriás domináns pozíciója ellen, és akár a cég feldarabolását is kikényszeríthetik. Nem ez az első ilyen próbálkozás amerikai nagyvállalat ellen és volt, amikor sikerrel jártak a szabályozók, a Standard Oil-t és az AT&T-t például anno feldarabolták, az IBM és a Microsoft viszont megúszta. Nem véletlen, hogy a versenyhatóságok szeretnék több darabbal látni a Google-t, de vajon mennyi erre az esély, és mit jelentene ez a befektetők számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 10. 18:13
×
×
×
×