eur:
389.59
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csizmadia Ervin: Soha nem lesz ekkora esély az alkotmányozásra

Új alkotmányra van szükség, már csak azért is, mert kétharmados többség nélkül valószínűleg soha többé nem lenne esély az alaptörvény megváltoztatására - jelentette ki a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Csizmadia Ervin egyebek mellett arról is beszélt, hogy az MSZP egyedül nem lesz képes leváltani a kormánypártot.

Az alkotmányunk nem jó, ezért új alapokra kell helyezni - mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Csizmadia Ervin emlékeztetett arra, hogy a kilencvenes években ez még mindenki számára egyértelmű volt. A politológus érdekesnek tartja, hogy tizenhat évvel később, némi amnéziával, sokan úgy gondolják, hogy az alaptörvény megjavult. Ezek a jelek arra mutatnak rá, hogy a politikában a napi kényszerek írnak felül mindent - tette hozzá.

Annak a többségnek, amely a mostani alkotmányozásban részt vesz, a folyamat megadhatja a sokak által hiányolt közösség élményét. A kilencvenes évek közepén már fölvetődött az igény, hogy alkotmányozni kell, mert a '89-es alaptörvény ezt írja elő.

Azonban abban az igényben az is benne foglaltatott, hogy alkotmányozni csak úgy lehet, ha a társadalom lehető legszélesebb rétegei ebben egyetértenek. Ez a követelmény valószínűleg most nem teljesül majd, az viszont igen, hogy az alkotmányunk ideiglenességét megszüntetjük - mondta Csizmadia Ervin.

A politológus arra is rámutatott, hogy a politikában nagyon ritkán fordul elő száz százalékos egyetértés. Azonban az mégis nagyon fontos igény, hogy az alkotmányozás szükségességében a kormányoldalnál nagyobb kör értsen egyet a társadalomban.

Itt azonban az is kérdés, hogy ilyesmi előfordulhat-e egyáltalán - jegyezte meg a szakértő, aki arra is emlékeztetett, hogy 1994 után 72 százalékos volt az MSZP-SZDSZ koalíció többsége, mégsem sikerült új alkotmányt írni, mert még a kormányoldalon sem értett mindenki egyet. És ehhez az ellenzék sem volt hajlandó a beleegyezését adni - jegyezte meg.

Ha tehát most sem születne új alaptörvény, akkor azt kockáztatnánk, hogy Magyarországon soha többé nem lehet alkotmányozni - szögezte le a szakértő.

Egyedül nem megy Gyurcsányéknak

A politológus kommentálta Gyurcsány Ferenc egyik hetilapnak adott interjúját is, amelyben a volt miniszterelnök egyebek mellett azt mondta: az utolsó utáni pillanatig kell küzdeni azért, hogy az MSZP egyben maradjon.

Csizmadia Ervin szerint az, hogy a Demokratikus Platform a liberálisok felé is nyitott, fölveti a kérdést: miként tudnának együttműködni a szocialista pártot most jellemző baloldali többséggel.

A szakértő úgy vélekedett: Gyurcsány Ferenc újabb kísérletével követni akarja a Fideszt abban, hogy a pártpolitikát a mozgalom felé tolja el - ha már a "blairizmus" már nem sikerült neki.

Ennek a nyitásnak az lehet az oka, hogy egyetlen párt keretei már nem lehetnek elegendőek a nagyra nőtt Fidesz legyőzéséhez - folytatta Csizmadia Ervin.

Emlékeztetett: a mostani kormánypárt levonta a tanulságot 1994 és 1998 között, hogy egyedül nem képes leváltani a 72 százalékos többségben kormányzó koalíciót.

Most azonban megfordultak a szerepek, és a baloldal került lépéskényszerben. Ha ezt a hatalmas Fidesz-többséget le akarják győzni, ahhoz az MSZP önmagában kevés lesz.

Az nem biztos, hogy a parlamenti ellenzék össze tud fogni, azonban maradtak parlamenten kívüli szereplők éledéséről, amelyek bevonásával Gyurcsány platformja kiegészülhet -
szögezte le a politológus.

A teljes interjút itt meghallgathatja!

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×