eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Hernádi: A Moltól is függ a régió energiabiztonsága

A Mol változatlanul nem hajlandó stratégiai befektetőnek tekinteni a Szurgutnyeftyegazt - mondta a magyar energetikai vállalat elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Hernádi Zsolt szerint, ha volna olyan cég, amely hatékonyabban tudná az eszközöket működtetni, akkor lehet helye a felvásárlásnak - ilyen viszont Európában nincs. Ami a kőolaj árának várható alakulását illeti, Hernádi nem akart jóslásokba bocsátkozni, de úgy véli, nem várható csökkenés jövőre.

Kiváló viszonyt ápol Oroszországgal a Mol, hiszen onnan vásárolják a kőolajat, a kőolaj-kitermelés meghatározó a cég működésében és élnek a partneri viszonyok - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a társaság elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt az egyetlen problémás pontnak a Szurgutnyeftyegaz tulajdonszerzését nevezte. A Mol igazgatósága pénzügyi befektetőnek tekinti a társaságot, míg a Szurgutnyeftyegaz stratégia befektető szeretne lenni, de ez nem az orosz cég, hanem a Mol választása - fejtette ki.

Hernádi Zsolt szerint akkor van helye a Mol felvásárlásának, ha valaki hatékonyabban tudja működtetni az eszközöket, és jobban tudja arról biztosítani a részvényeseket, a fogyasztókat, az egyes érintett országokat, és azok kormányait, hogy az ellátásbiztonságot fenntartja. Jelenleg ugyanakkor ilyen nincs - emelte ki, hiszen a Mol változatlanul a leghatékonyabb kőolaj- és földgázkitermelő cég Európában kutatási-termelései teljesítménye alapján.

A részvényesek bíznak a Molban, a cég pedig az olaj- és a gázpiacon is meghatározó szereplő lett abban, hogy az ellátásbiztonság növekedjen a térségben - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. Emlékeztetett, hogy múlt héten adták át az Arad és Szeged közötti földgázvezetéket, hamarosan pedig a horvátországi vezetéken is elkezdik a tesztüzemet. Az ellátásbiztonsági kérdések mögött kormányzati tárgyalások vannak, a Mol pedig ezeknek a végrehajtója - mondta Hernádi Zsolt.

Az elnök-vezérigazgató beszélt arról is, hogy a cég elkezdi összekapcsolni a közép-európai gázvezetékrendszert, majd megvalósulhat egy álom, a NETS projekt (Új Európai Szállító Rendszer), de ehhez politikai támogatás szükséges. A társaság azt várja, hogy a kormány folytassa a tárgyalásokat az ügyben - tette hozzá, megemlítve, hogy a visegrádi négyek között egyetértés van a lépésekről, és meghívták horvátokat is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

Látványos lépések nélkül


A Mol az elmúlt időszakban nem tett látványos lépéseket, de de amiket igen, azok pénzigényesek voltak - közölte Hernádi Zsolt. Az elnök-vezérigazgató kifejtette: a horvát INA finomítóinak fejlesztése közel egymilliárd forintos költséggel jár, a szíriai gázmező és az ahhoz kapcsolódó gázüzem létesítése meghatározó a szír gázellátás és az INA jövőbeni növekedése szempontjából is, míg az adriai-tengeri fejlesztések a legígéretesebb lehetőségek.

Fontosnak nevezte továbbá, hogy a társaság Kurdisztánban részesedést vásárolt egy komoly gázkitermelési potenciállal rendelkező vállalatban, emellett saját jogon találtak Kurdisztánban kőalajat, aminek a kitermelését előkészítik, míg Kazahsztánban ígéretes kutatófúrásokat folytatnak. Hangsúlyozta: Oroszországban is el kell kezdeni fejleszteni és beruházásokat végrehajtani a licensz megtartás miatt. A Mol több mint 300 milliárd forintot ruház be évente, majd a nyereséget ismét beruházza - tette hozzá.

Hernádi Zsolt szerint az üzemanyagpiac csökkenése várhatóan jövőre megáll, de a visszazárkózás lassabb lesz, mint amire számítottak. Az olaj árában nagy meglepetés nem várható, komoly csökkenésre nem lehet számítani, sőt, egyes elemzők további emelkedést prognosztizálnak - tette hozzá a Mol elnök-vezérigazgatója.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×