eur:
388.63
usd:
360.65
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az ellenzék megmondta, mit kellene tennie Orbán Viktornak

Mesterházy Attila politikai kalandorkodásnak nevezte Orbán Viktor elmúlt száznapos tevékenységét, a Jobbik szerint meg kellene szüntetni az élősködést az országon, az LMP frakcióvezetője pedig arról beszélt az őszi ülésszak nyitónapján, hogy a kormány társadalompolitikája nem szegénység-, hanem szegényellenes.

Mesterházy Attila politikai kalandorkodásnak nevezte Orbán Viktor elmúlt száznapos tevékenységét, amely rossz irányba viszi az országot. A szocialista frakcióvezető a miniszterelnök napirend előtti szavaira reagálva hétfőn a parlamentben úgy vélekedett: az Orbán Viktor által épített új rendszerre az országnak nincs szüksége, ez az irány rossz, amin változtatni kell. Álláspontja szerint az országnak arra van szüksége, hogy a kormányfő tartsa be a demokratikus normákat, tartsa tiszteletben az ország demokratikus értékeit, hagyományait.

Mesterházy: Orbán nem meri elmondani

Mesterházy Attila magyarázkodásnak tartja az Orbán Viktor által elmondottakat, és azt kérdezte a kormányfőtől, miért nem azt csinálja, amit a választási kampányban ígért. Nem termelési értekezletet kell tartani az Országgyűlésben, hanem arról kell beszélni, mit kíván tenni a kormány a hétköznapi problémák megoldása érdekében - szögezte le.

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz fizetésemelést ígért a pedagógusoknak, a katonáknak és a rendőröknek, de ez nem történt meg, ahogyan nem volt adócsökkentés sem. A szocialista frakcióvezető azzal vádolta Orbán Viktort, hogy nem meri elmondani a választóknak, mit fog tenni október 3-a után, és nem meri az önkormányzati választás előtt beterjeszteni a jövő évi költségvetés sarokszámait.

Felszólította a kormányfőt, hogy tegye a dolgát Magyarország és a magyar nemzet érdekében. Beszéljen arról, mitől fog beindulni a gazdasági növekedés, hogyan lesz egymillió munkahely, miként csökkennek a társadalmi különbségek, hogyan válik Magyarország modern európai országgá, honnan vesz ki milliárdokat a gazdaságból - sorolta a miniszterelnökhöz címzett kérdéseit a szocialista politikus. Mesterházy Attila arra is választ vár, hogy mit tesz a kormány a devizahitelesek érdekében.

"Ön az a politikus, aki még sohasem hazudott, akkor most miért teszi" - kérdezte az ellenzéki politikus. Álláspontja szerint Orbán Viktor kemény, határozott és kíméletlen, amikor a saját hatalmának a bebetonozásáért tesz, de amikor hétköznapi problémák megoldásáról van szó, akkor a Fidesz időt kér. Azt javasolta a kormányfőnek, hogy ezekben az ügyekben is legyen ugyanilyen konzekvens és határozott.

Vona Gábor: Meg kell szüntetni az élősködést


Meg kellene szüntetni az élősködést az országon - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva.

Az ellenzéki képviselő szerint Magyarországon élősködik az "álláshalmozó politikai bűnözés", a multinacionális vállalatok erőfölénye a duális gazdaság képében, valamint a "cigánybűnözés".

Vona Gábor beszédében megemlítette a kormány azon intézkedését, amellyel bérplafont vezettek be a közszférában. A Jobbik szerint a "politikai álláshalmozók" számára is be kellene vezetni a bruttó bérplafont, ugyanis szavai szerint az Országgyűlésben sokan jóval többet keresnek, mint bruttó kétmillió forint.Szólt arról, hogy szeptemberben a képviselők csupán két napot dolgoznak, azért, mert - mint mondta - az MSZP és a Fidesz képviselőinek kampányolniuk kell. Vona Gábor pártja álláspontját hangsúlyozva elmondta: a devizahitelesek megmentésére a Jobbik azt javasolja, hogy forintosítsák a devizahiteleket, azon az árfolyamon, amin annak idején felvették.

A Jobbik elnöke az államadósság újratárgyalását is sürgette a miniszterelnök beszédére válaszul. Felhívta a figyelmet arra a javaslatukra, amely a magánnyugdíj-pénztárak államosítására irányul, ami, mint mondta, az országot megmenthetné a megszorításoktól.

Vona Gábor szerint "egyértelmű félrevezetés" volt az, hogy két hét alatt rendet tesz a kormány. A Jobbik elnöke beszédében összehasonlította a Magyar Gárda szervezetet a szeptember elsején létrejött Terrorelhárító Központtal. Szerinte az előbbit azért hozták létre magyar emberek saját pénzből, hogy megvédjenek másokat, míg az utóbbit a kormány hozta létre az adófizetők pénzéből, hogy "megvédjék saját magukat".

Hangsúlyozta: ideje lenne Afganisztánból hazahívni a magyar katonákat. Ha ezt megtesszük, akkor nem lesz terrorveszély - vélekedett.

Schiffer András: Meg kell erősíteni a fékek és ellensúlyok rendszerét

A hírek szerinti több ezer milliárd forintos forráskivonásról, az adózatlan jövedelem-kiáramlásról és a munkavállalói kiszolgáltatottságról is kérdezett Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője szerint a kormány társadalompolitikája nem szegénység-, hanem szegényellenes.

A frakcióvezető beszéde elején leszögezte, hogy nem csak a régi rend hívei kifogásolják, hogy a kormány azt feltételezi, a kétharmados többség korlátlan hatalomgyakorlással jár.

Schiffer András kijelentette, hogy a parlamentben sokan vannak, akik nemcsak a jelenlegi kabinet túlhatalmi törekvései ellen emeltek kifogást, de már az elmúlt nyolc évben is világosan jelezték, ha az akkori hatalom túlment a jogállami korlátokon. Meglátása szerint a jelenlegi kormány viszont ezeket a korlátokat kívánja odébb tolni.

Megjegyezte, a jogállam becsületének visszaállítására irányuló törekvésekkel egyetértenek, de ezt úgy lehetne végrehajtani, ha nem meggyengítenék, hanem megerősítenék a fékek és ellensúlyok rendszerét, illetve a mindenkori hatalmi koncentrációt kiegyensúlyozó intézményeket.

Schiffer András feltette a kérdést, hogy pontosan mit jelent az a sajtóhírek szerint a Somogy megyei Kötcsén elhangzott, több ezer milliárd forint kivonásáról szóló kijelentés. Leszögezte, az LMP álláspontja szerint ma a jóléti rendszerből nem lehet többletforrásokat kivonni. Szavai szerint világosan tisztázni kell, hogy a kormány hogyan kívánja konszolidálni a jóléti rendszert.

Közölte, hogy az elmúlt 108 nap programja nem a foglalkoztatás-bővítés programja. Meglátása szerint járulékcsökkentéssel és ökológiai adóreformmal lehet talpra állítani az országot. A frakcióvezető úgy látja, hogy a kormány társadalompolitikája "szegényellenes és nem szegénységellenes".

Megjegyezte, hogy nem pusztán a foglalkoztatás-bővítésről kell beszélni, de arról is, hogy az utóbbi húsz évben befagytak a társadalmi felemelkedés csatornái is. Feltette azt a kérdést is, hogy mit kíván tenni a kormány az adózatlan jövedelem kiáramlásával, a munkavállalói kiszolgáltatottsággal.

Schiffer András hiányolta, hogy a zöld munkahelyteremtő javaslatokról és a kormányprogramban is beígért zöld közbeszerzési programról az elmúlt hetekben nem hallottak. Úgy összegezte mondandóját, hogy kormány maga mögé állítja a sikereseket, a számukra kedvező adópolitikával a többieket pedig "a rendőrségre és a megerősített börtönkapacitásokra bízzák".

Hangsúlyozta, hogy választani kell, mert az egyik oldalon ott van az olcsó bérre és alacsony adóra épülő versenyképesség, ahol a kirekesztettségre a választ elnyomó, szociális büntetőpolitika adja, a másik oldalon pedig ott áll a jól képzett, jól fizetett, magas hozzáadott értékű versenyképesség, ahol a kirekesztettségre a befogadás a válasz és egyszerre száműzik a munkavállalók, valamint a kis- és középvállalkozások kiszolgáltatottságát, de úgy látja, hogy a kormány nem ezt az utat választja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×