eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Révkomáromba utazik Sólyom László - a nap legfontosabb hírei

Révkomáromba utazik holnap Sólyom László volt köztársasági elnök. Még a kilakoltatási moratórium lejárta előtt megkezdi tevékenységét a Nemzeti Eszközkezelő Társaság. A család kilátástalan anyagi helyzete lehetett az Ácson történt gyilkosságok egyik indítéka.

Révkomáromba utazik vasárnap Sólyom László; a volt köztársasági elnök megkoszorúzza a tavaly augusztusban felavatott Szent István szobrot. Sólyom László, aki magánemberként vesz részt a rendezvényen, akárcsak tavaly, most is gyalog megy át a Dunán átívelő Erzsébet hídon, ott várják majd a város elöljárói. A rendezvényre meghívták Daniel Krajcer szlovák kulturális minisztert is, de ő más elfoglaltsága miatt nem utazik Révkomáromba. Egy éve Sólyom Lászlót az akkori szlovák kormányfő utasítására nem engedték be Szlovákiába. Az ügyből diplomáciai botrány lett.

Maximális támogatást ígért a szentföldi magyar zarándoklatoknak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A politikus azután beszélt erről, hogy a jeruzsálemi latin pátriárkával Magyarország és a Szentföld kapcsolatairól tárgyalt. Semjén Zsolt azt mondta: meg kell találni az egyházi és állami forrását annak, hogy a magyar zarándokok minél nagyobb számban látogassanak el a Szentföldre. Fouad Twal arról beszélt: a legfontosabb a béke megteremtése lenne a Szentföldön, hogy Jeruzsálem betölthesse igazi szerepét.

Még a kilakoltatási moratórium 2011 áprilisi lejárta előtt megkezdi tevékenységét a bajba jutott adósokon segítő Nemzeti Eszközkezelő Társaság - közölte a Magyar Nemzet. A lap szerint az még nem derült ki, hogy mennyiért venné meg az állam a rossz hiteleket, és az sem, hogy milyen infrastruktúra állna a társaság mögött. Nagy Anna kormányszóvivő az újságnak azt mondta: a kabinet ősszel nyújtja be a parlamentnek a javaslatot.

A család kilátástalan anyagi helyzete, illetve az élettársak megromlott viszonya lehetett a Komárom-Esztergom megyei Ácson csütörtökön felfedezett gyilkosságok indítéka. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a 28 éves férfi először élettársát, majd annak két gyermekét ölte meg. Az eddigi adatok alapján az elkövető megvárta, míg a család aludni megy, majd késsel végzett velük. Makula György hozzátette: a tettes ezután öngyilkos lett.

Helybenhagyta Wieszt János volt szocialista fővárosi képviselő előzetes letartóztatásának 3 hónapos meghosszabbítását a Fővárosi Bíróság. Erről a Fővárosi Főügyészség szóvivője tájékoztatta a Magyar Hírlapot. A politikusról májusban jelent meg egy 2007-ben készült rejtett kamerás felvétel, amelyen 2 millió forintot vesz át egy vállalkozótól. Wieszt János tagadja a vádakat.

Egyesülési joggal visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a Magyar Nemzeti Gárda új kapitányát. A BRFK tájékoztatása szerint Ináncsi Józsefet azért vitték el a Jobbik augusztus 20-i kampánynyitó rendezvényéről, mert jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet nevét, valamint jelképeit viselte a pólóján és azt a rendőrök felszólítására sem vette le.A honvédelmi miniszter nyitotta meg a hadijátékokat a Szombathelyen zajló Savaria Történelmi Karneválon; a szervezők vasárnap estig legalább 120 ezer látogatót várnak. Hende Csaba fogadta a felsorakozott légiók üdvözlését, majd megtekintette az ókori hagyományőrzők alaki gyakorlatát.

Nagyváradon folytatódott a debreceni virágkarnevál; a több éve kialakult hagyománynak megfelelően az idén is átment néhány virágkocsi a határ menti városba, de most először lépte át az országhatárt a Szent Koronát ábrázoló kompozíció. Az öt színpompás virágkocsi felvonult Nagyvárad néhány utcáján, majd a nap folyamán a Körös partján tekinthették meg az érdeklődők.

Újabb kisebb földrengés volt reggel Miskolc környékén. A Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma közölte: a Richter-skálán mért 2,4-es erősségű földmozgás Miskolctól 15 kilométerre délre, Emőd térségében volt. Károkról nem érkezett jelentés. A héten összesen nyolcszor regisztráltak földmozgást a térségben.

Prágában megemlékezést tartottak a cseh rádió épületénél a Varsói Szerződés csapatai csehszlovákiai bevonulásának 42. évfordulóján. A Varsói Szerződés öt országának, köztük Magyarországnak az 1968. augusztus 21-re virradó éjszaka elkezdődött inváziója az év végéig 108 csehszlovák halálos áldozatot követelt, és 500 ember sebesült meg súlyosan. Többen a rádió épületénél lezajlott összecsapásban vesztették életüket.

Kína északkeleti részén hárman eltűntek, több mint 50 ezer embert kiköltöztettek Tantungban, miután a város egyes részeit elöntötte a megáradt Jalu folyó. A helyi hatóságok közlése szerint 230 ház összedőlt, és sok helyen megszakadt az áram-, és telefonszolgáltatás. Folytatódtak az áradások Pakisztánban is; ezúttal több mint 150 ezer embert költöztettek ki 24 óra alatt a déli Szindh tartományban, mert az Indus folyó elöntött számos kisvárost és falut. A szakemberek arra számítanak, hogy a következő napokban javul a helyzet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×