Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiket érint leginkább a munkahelyi szexuális zaklatás?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy nemzetközi felmérés szerint a világon átlagban minden tizedik alkalmazottat zaklatták már szexuálisan munkahelyén. Magyarországon a megkérdezettek hét százaléka számolt be ilyen jellegű inzultusról. Sipos Márta munkajogász elmondta, itthon a legnagyobb probléma, hogy nincs jogi meghatározása a szexuális zaklatásnak, és a bíróságok is csak akkor hoznak elmarasztaló ítéletet, ha a sértettet konkrét hátrány érte a zaklatás miatt.

A magyar jogban nincs meghatározva, hogy mit jelent a szexuális zaklatás, ezért fordulhat elő, hogy egy felmérés során a megkérdezettek hét százaléka számolt be ilyen jellegű inzultusról - közölte az InfoRádió által megkérdezett munkajogász. Sipos Márta kiemelte, hogy skála a megjegyzésektől vagy fotók küldésétől egészen a zsarolásig terjedhet.

Nincs kialakított eljárás rendje és szankcionálási rendszere a szexuális zaklatásnak, vagyis ha valakit ilyen inzultus ér, az nem tudja pontosan, hogy miért tiltakozzon - hangsúlyozta.

Svédországban és Franciaországban a legjobb a helyzet, ott a dolgozók három százaléka panaszkodott ilyesmire, míg a legtöbb alkalmazottat Indiában, Kínában és Szaúd-Arábiában csábított szexre a felettese. A munkajogász szerint kell egy bizonyos méltóságtudatnak lennie az emberekben, hogy tudják, milyen közeledést tekintenek nem kívánatosnak.

A Reuters és az Ipsos közös felméréséből az derült ki, hogy a világon átlagban minden tízedik alkalmazottat szexre csábította a főnöke. Az európai országok közül Olaszország vezet, ahol a megkérdezett beosztottak 9 százaléka panaszkodott arra, hogy főnöke molesztálta. John Wright, az Ipsos egyik vezetője elmondta, hogy a felmérés alapján főként a 35 év alatti dolgozókat zaklatták szexuálisan a magasabb beosztású kollégák.

Hanganyag: Litauszky Balázs