eur:
396.93
usd:
354.79
bux:
74179.27
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Orbán: Áprilisban véget ért az átmenet húszéves korszaka

Orbán Viktor szerint 2010 áprilisában véget ért az átmenet küzdelmekkel, megosztottsággal, válságokkal teli húszéves korszaka és új társadalmi szerződés született. A leendő miniszterelnök a Nemzeti Együttműködés Programja című dokumentumot ismertetve kedden a parlamentben kiemelte: 2010. április 25-én a választók elsöprő erővel megdöntötték az átmeneti korszak rendszerét, és egyben lerakták a nemzeti együttműködés alapjait.

Új társadalmi szerződés született, mely lezárta az átmenet korszakát, és utat nyitott egy új korszak felé - fogalmazott Orbán Viktor a kormányprogram vitája előtt tartott beszédében a parlamentben.

A rendszerváltás után nem jött létre igazi nemzeti egység, helyette paktumot kötöttek a rendszerváltók és a hatalmon lévők. Előbbiek remélték, hogy a későbbiekben lehetőség nyílik majd az alkotmánymódosításra, ám Magyarország nem tudta kifejleszteni magának az önrendelkezés képességét - folytatta a kijelölt miniszterelnök.

Hozzátette: az átmeneti korszaknak a társadalmi szerződés hiánya volt a jellemezője, és az, hogy látható és láthatatlan paktumok irányítottak, együtt élt a régi és az új világ.

Ez a korszak azonban nem volt értéktelen, mert értünk el fontos sikereket, de összességében nem lett sikeres a korszak, mert nem oda jutottunk el, ahova indultunk. Több veszteség volt, mint siker - fogalmazott Orbán Viktor.

Iránytű

A Fidesz elnöke úgy véli: a kormányprogram egy iránytű, aminek az a rendeltetése, hogy irányt mutasson a következő években, hogy a hétköznapokban kiolvasható legyen belőle, mi a közös irány.

A célokról szól, nem az eszközökről - emelte ki a politikus, aki szerint ahhoz, hogy Magyarország jó irányba induljon el, biztos iránytű kell, mert anélkül eltévedünk.

Az elmúlt nyolc év rossz kormányzása szembefordította egymással a társadalom csoportjait: felemelkedés helyett adósságcsapdába hajtotta az országot, és engedte, hogy bűnszervezetek épüljenek be az állami vállalatokba. Kordonok közé szorította a demokráciát, elfordult az emberektől, visszaélt a hatalommal, mély és tartós válságba sodorta az országot - ezt a rendszert a magyarok megdöntötték áprilisban - mondta Orbán Viktor.
Új társadalmi szerződés

A választók új társadalmi szerződést alkottak. A tőlük kapott felhatalmazás nem csak a válság kezelését, hanem az átmeneti kor hibás rendszerének a felszámolását is jelenti. Alkotmányozó felhatalmazást adtak egy pártnak, mert átható, mély, tartós, vagyis forradalmi változást akartak - hangoztatta a kijelölt miniszterelnök.

Ez az új társadalmi szerződés a magyar nemzet közakaratát fejezi ki, és nem írhatja felül semmilyen paktum vagy részérdek. A Nemzeti Együttműködés Programjával az emberek akaratát ismerjük el. Ez nem csak lehetőség az alkotmányozásra, hanem az emberek utasítása is, amelyet a következő években végre kell hajtani.

Nem csak a hatodik parlament alakult meg, hanem alkotmányozó nemzetgyűlés, rendszert alakító parlament is vagyunk - emelte ki Orbán Viktor.

A leendő miniszterelnök a kormányprogram vitája előtt azt mondta: ahhoz, hogy az öt nemzeti ügyet - a gazdaság talpra állítását, a rend megteremtését, az egészségügy megmentését, a szociális biztonság és a demokratikus normák helyreállítását - sikerre vigyék, szemléletváltásra lesz szükség. A politika és a gazdaság szereplőinek új alapokon kell együttműködniük.

Koloncok és kötelezettségek

Az, hogy a fiatalok elvándorlása az elmúlt nyolc évben általános gyakorlattá vált, önmagában történelmi kudarca a magyar politikának - jelentette ki a miniszterelnök-jelölt, aki közölte: a leendő kormány azt szeretné, ha a jövőben a politika megváltoztatná a fiatalsághoz való viszonyát. Beszélt arról is, több megbecsülést kell kapniuk a nőknek.

Orbán Viktor szerint az állami bürokráciát minimálisra kell csökkenteni, mert "az ország ma hivatalos papírokból termeli a legtöbbet". Az állam a mai formájában "finanszírozhatatlan kolonc" az ország nyakán.

A Fidesz elnöke kiemelte: együtt kell működnie a gazdaságnak és a politikának a bürokrácia felszámolásában úgy, hogy a politika vállalja, meghozza a határozott intézkedéseket a bürokrácia radikális csökkentésére, az adózás egyszerűsítésére, ennek fejében pedig a gazdasági elit vállalja, hogy az állami szférából felszabaduló munkaerő számára munkahelyeket teremt, és komoly részt vállal átképzésében.

A miniszterelnök-jelölt a kormány három kötelezettségét sorolta fel beszédében. Elsőként azt emelte ki, hogy a kabinetnek meg kell valósítani a választási programját, amelynek középpontjában a munka, az otthon, a család, az egészség, a rend, mint alapértékek állnak.

Az új kormány második kötelezettsége, hogy megalkuvás nélkül, határozottan hajtsa végre az új társadalmi szerződést, építse fel a nemzeti együttműködés rendszerét - tette hozzá. A harmadikról leszögezte: az új kormánynak meg kell védeni ezt az új rendszert és a nemzeti egységet.

Régi és új rendszer

Orbán Viktor kormányfőként minden erejével és tudásával azon lesz, hogy segítse a magyarok közösségét a régi rendszer felszámolásában, illetve az új rendszer megalkotásában és működtetésében. A miniszterelnök-jelölt kiemelte: mindezt a "tisztelet kultúrájának" szellemében teszi.

Szerinte jobb, erkölcsösebb, biztonságosabb, hasznosabb, kényelmesebb életet lehet létrehozni, ha egymás tiszteletben tartását, az egyenlő emberi méltóság elfogadását teszik a társadalmi együttélés alapjává.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre
Parlament

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 30. 14:53
×
×
×
×