eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tölgyessy: Az MDF a beteg magyar politika legsérültebb pártja

Az MDF a beteg magyar politika legsérültebb pártja, az LMP talán túl korán jött, az országnak mégis mindkettőre szüksége lehet, hogy a hárompárti országgyűlés ne legyen a hideg polgárháború minden korábbinál koncentráltabb folytatása - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A sok, közvetlenül az egyik háborús oldalhoz sem tartózó új belépő az alkotmányjogász szerint jókora megújulási kényszert teremthetne nemcsak a szocialisták, de idővel a Fidesz számára is, ha pedig a szereplők lényegileg megváltoznak, az jókora késztetést adhat a tartalom megváltoztatására is.

Úgy tűnik, a kisebb pártoknak egyformán kilencven körüli egyéni jelöltje lesz, alig több mint az egyéni kerületek fele, ami csorbítja listás esélyeiket, és egyéni szavazataik hiányában három-öt hellyel mérsékli az országos listán elérhető mandátumaik számát. De volt kis párt a Fidesz is, amely 1990-ben nyolcvankét saját és három, az SZDSZ-szel közösen állított jelölttel vágott neki a választásoknak, mégis 8,95 százalékos eredményt ért el - emlékeztetett Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Az alkotmányjogász szerint nem igaz, hogy a kisebb pártokra eleve értelmetlen szavazni, listaállításuk után ugyanis egyedül a választókon múlik, mekkora erővel lesznek jelen a jövő magyar politikájában. 2006-ban összesen 55,1 százaléknyi (hárommillió) szavazatot kaptak a baloldal pártjai (MSZP, SZDSZ, MDF, Munkáspárt) együttesen, ebből nyolcszázezer ma is biztosan a szocialistáknál van, közel ugyanennyi elment a Fideszhez és a Jobbikhoz, ám így is akár másfélmillió baloldali szavazónak nincsen pártja. Közülük sokan távol maradnak, ám ha csak kisebb részük megmozdul, akkor a kis pártok, főleg a Lehet Más a Politika még meglepetést is okozhat - hívta fel a figyelmet.

Az MDF a beteg magyar politika legsérültebb pártja


Az MDF régi szereplője ugyan a magyar közéletnek, de 1998-ban a listája már alatta maradt az öt százaléknak, és egyedül a Fidesz támogatásával állított egyéni jelöltjeinek köszönhetően őrizhette meg parlamenti jelenlétét. 2002-ben Dávid Ibolya volt a Fidesz-MDF országos lista másodikja, de nem kívánt beállni az Orbán Viktor vezérelte jobboldali egységbe, 2006-ban pedig már csak a baloldal jókora média- és logisztikai támogatásával jutott a párt a parlamentbe, ráadásul része volt a Fidesz újabb vereségében is, ezért a jobboldalon sokan rút árulónak látják.

A párt idővel mindjobban lemondott korábbi céljáról, a jobboldal megújításáról is, és egyre inkább a baloldali erőtér szavazóiért versengett, számos szavazáson segítette ki a kisebbségi szocialista kormányt, európai listavezetőjének leigazolta Bokros Lajost, majd megcélozta a szétesett SZDSZ örökségét, most pedig számos párttörmelék összeszedésével vág neki a választásoknak - rajzolta meg a Dávid Ibolya vezette párt pályáját az alkotmányjogász.

Hozzátette: a modernizáció és a reformközgazdaság a magyar baloldal régi hagyománya, annak az államszocializmus élhetőbbé tételében kifejezetten előrevivő szerepe volt, ennek a reformerségnek pedig mitikus képviselője Bokros Lajos, aki a felülről eltervezett nyugatosítás évszázados kelet-európai hagyományát példátlan következetességgel hirdeti, ám régóta nem elemző közgazdász, hanem csaknem minden gondra további piacosítást ajánló próféta - mondta Tölgyessy Péter.

Az SZDSZ bukásával, az MSZP megrendülésével és a kádári kisember felé fordulásával nagyszámú reformpárti szavazó maradt vállalható párt nélkül, őket reméli most elérni az MDF, de ez a fordulat szemben áll a párt alapítóinak népnemzeti örökségével és az Antall-féle liberális-konzervativizmus szervesebb fejlődést ajánló irányával is.

A politikai piaci megfontolásra alapozott irányváltás közben kizárások-kilépések sorához vezetett, a párt és Dávid Ibolya hitelessége zuhanásszerűen esni kezdett is, és az MDF elnökének bármi áron való megmaradás-igényével a beteg magyar politika talán legsérültebb pártja, fennmaradása mégis enyhíthetne a hárompárti parlament háborús logikáján - összegezte Tölgyessy Péter.Nem lehet eléggé tisztelni és dicsérni az LMP-t

Teljesen új jelentkező, a Lehet Más a Politika, amely a zöldmozgalmak, jogvédők régi bázisán valóban új szereplőt hozna a hazai politikába. Mondanivalója igencsak emlékeztet az érett későkapitalizmus, a globalizáció keltette bajokra válaszul született német Zöldek és a német baloldal, a Linke politikájára.

Sokban rendszertagadó párt, a világkapitalizimus nagyszervezeteinek rendje helyett az emberközeli helyi piacok világát ajánlja, nálunk azonban lehet, hogy túlságosan posztmodern - véli az alkotmányjogász, aki szerint Magyarország inkább a korai kapitalizmus gondjaitól szenved, politikánkból fájóan hiányzik a piaci viszonyokhoz igazított igazi munkavállalói, kisemberi párt, mégis, nem lehet eléggé tisztelni, és dicsérni a Lehet Más a Politika aktivistáit.

Pontosan azt tették ugyanis, ami országunkban leginkább hiányzik: egy ügy érdekében akkor alapítottak pártot, amikor még igencsak szerény volt az esély a sikerre - hangsúlyozta Tölgyessy Péter. Nem a pénzért, a nyilvánosság csillogásáért dolgoztak, hanem jobbára tiszta hazaszeretetből. Ha valamire, hát pont erre, a közvetlen érdek nélküli elszánásra volna szüksége a beteg országnak, és ki tudja, még meddig juthatnak, ha a zöldügyek mellett lényegileg megkísérlik átformálni a baloldalt, és ha egyik háborús oldalhoz sem tartozván, valóban más politikát kínálnak a magyaroknak - tette fel a kérdést az alkotmányjogász.

Gyurcsány, az MSZP egyetlen kisugárzással bíró embere

A szocialisták mára ott tartanak, hogy a kis pártoktól is van miért félniük - mondta Tölgyessy Péter, aki hozzátette: az LMP hittel teli becsülete, Bokros Lajos küldetéstudata tovább csorbíthatja a régi apparátusi párt egyébként is megfogyott lendületét, így nem csoda, hogy a hétvégén a legszélesebb nyilvánosság előtt újra megszólalt az MSZP egyetlen kisugárzással bíró embere, Gyurcsány Ferenc, aki a legszűkebb MSZP-törzsközönségnek ismét megmutatta képességeit, és újra kimondta az évszázados hazai baloldali értelmiségi állítást, hogy egyedül ő képviseli a Kárpátok alatt Európát.

A hitében megingott közönségének pedig pontosan erre volt szüksége: Gyurcsány a legfontosabbat, küldetést kínált az MSZP maradékának, mindezt pedig úgy, hogy kétségbevonhatatlanul lojális volt botladozó pártjához. Az alkotmányjogász úgy látja, a volt kormányfő célja nem más, mint politikai tényezőként megtartani magát és pártját, hogy aztán a választások után folytathassa háborúját a hamarosan a kormányzati felelősség terheit viselő Orbán Viktorral, a hitükben megerősített baloldali hívek pedig a szekták elszántságával, a többi választó meg akár az orrát befogva szavazzon a szocialistákra, hogy a jobboldallal vívott hideg polgárháború folytatódhassék.Megújulási kényszer

A hárompárti országgyűlés jó eséllyel a háborús politika minden korábbinál koncentráltabb folytatása lenne, pedig ez az egyik végső oka bajainknak - fogalmazott Tölgyessy Péter, aki úgy látja, sokan kifejezetten érdekeltek a háborús észjárás fenntartásában, vagy pusztán megszokásból el se tudják képzelni, hogy másmilyen is lehet a közélet.

A többpárti politikában matematikailag is kisebb az esély bárki kétharmados többségére, hosszabb távon pedig talán az egész ország jobban járna, ha valóban több szereplőssé válna a hazai parlament.

A közvetlenül az egyik régi háborús oldalhoz sem tartózó, számottevő új belépő jókora megújulási kényszert teremthetne nemcsak a szocialistáknak, hanem idővel a Fidesz számára is, ha pedig a szereplők lényegileg megváltoznak, az jókora késztetést adhat a tartalom megváltoztatására is - zárta értékelését Tölgyessy Péter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×