Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oszkó: ebben a kampányban nem ígérnek a pártok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idei választási kampány más, mint a korábbiak, a pártok már nem tesznek ígéreteket - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter egy osztrák lap pénteki számában megjelent interjúban.

A nehéz évek után mindenki megértette, hogy miről van szó - mondta a Wirtschaftsblatt című gazdasági napilapnak arra a kérdésre: nem fél-e attól, hogy az új kormány alatt megsemmisülnek a költségvetés terén elért eredmények.

A Fidesz adócsökkentésekről beszél, mert a növekedésre összpontosít, egyúttal azt is kijelentette a párt, hogy a hiánycsökkentés is kulcsfontosságú a számukra - folytatta a pénzügyminiszter. "Ezért a Fidesz is óvatosabban bánik az ígéretekkel, és azt mondja, az adócsökkentésekhez is négy-hat évre lesz szüksége" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Oszkó Péter szerint az adók csökkentése "nem volna a gazdaság ellen", de a költségvetési egyensúly fényében kell megvitatni azokat.

A Bajnai-kormány elérte, hogy Magyarország ismét a piacról tudja magát finanszírozni, még újabb IMF-hitelrészletet sem kell igénybe vennie - húzta alá a miniszter. A kormány sok intézkedése rövid távon prociklikus, mert az állam kevesebb pénzt ad ki és alacsony marad a belföldi fogyasztás, hosszú távon azonban élénkíti a gazdaságot - jelentette ki.

Oszkó Péter nem tartja kizártnak, hogy létrejöjjön egy "európai valutaalap". Ez egy már létező program intézményesítése lenne - mondta a pénzügyminiszter. A kérdés az, hogy milyen nagy lesz a segítségnyújtás iránti igény, és hogy más országoknak is szükségük lesz-e segítségre - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy maradna-e pénzügyminiszter, ha felkérnék rá, határozott nemmel felelt Oszkó Péter.