eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egy hete maradt az MDF-nek

Egy hete maradt az MDF-nek arra, hogy politikusai begyűjtsék a képviselő-jelöltté váláshoz szükséges 750 érvényes ajánlószelvényt. A Fórum ezzel gondban van Budapesten, márpedig, ha a fővárosban nem tudnak területi listát állítani, szakértők szerint a párt 20 év után kieshet a Parlamentből.

Az előző választásoknál az MDF mindig meglepetést tudott okozni azzal, hogy átlépte a mandátumszerzéshez szükséges öt százalékos küszöböt. A párt politikusai most is ebben bíznak, azonban erre rajtuk és támogatóikon kívül már senki nem venne mérget.

A tiltások ellenére ugyanis továbbra sem szűntek meg a Fórumon belüli kibeszélések és botrányok. Nem túl jó jel, hogy négy héttel a választások első fordulója előtt az MDF támogatottsága egy-kétszázalékon áll, ráadásul a potenciális, azaz a maximálisan elérhető szavazóik száma sem éri el a bejutási küszöböt.

"Ha visszatekintünk az elmúlt hetekre, akkor az MDF-nél akár hat és nyolc százalékot is mértünk a potenciális szavazók körében, ami jócskán a küszöb felett van. A legfrissebb mérések szerint azonban az MDF négy százalékra esett vissza ebben a körben" - mondta az InfoRádiónak Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője.

Több kutatóintézet is azt méri, hogy már a Lehet Más a Politika is megelőzi az MDF-et. A Szonda Ipsos legújabb felmérése szerint is reménytelenné kezd válni Dávid Ibolya pártjának a helyzete, amely az intézetnél csak egy százalékon áll - mondta az InfoRádiónak Závecz Tibor kutatási igazgató.

Török Gábor politológus óvatosan nyilatkozik. Úgy véli, lesz országos listája az MDF-nek, azonban egyre valószínűbb, hogy nem mindenütt lehet majd szavazni az országban a Fórumra.

A Vision Politics igazgatója a köztelevízióban arról beszélt, hogy Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt korábban visszavonulhatott volna, de most már nem teheti. "Most már lehet, hogy hasznosabb lenne, ha azt az illúziót keltené vagy azt a képet mutatná, hogy az utolsó percig harcolt és állva halt meg" - fogalmazott Török.

Az MDF szóvivője azonban még nagyon bizakodó. Kerék-Bárczy Szabolcs kedden azt mondta az InfoRádiónak, hogy minden megyében és Budapesten is lesz listájuk. Azonban azt elismerte, hogy a március 19-ei határidőig még nagyon sok ajánlószelvényt kell begyűjteniük.

A magukat demokratáknak valló MDF-es politikusok közben továbbra is kizárnak, felfüggesztenek, tiltanak. Ennek ellenére a párt szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: nincsen pánikhangulat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×