eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hátszelet kapott a forint

A VMTSZ egy szakmai kamara jellegű önszabályozással vetne véget a korrupció terjedésének. Hátszelet kapott a forint. Kihalhatnak a városi főterek. Szemle a reggeli lapokból.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy minősítési vizsgához és teljes átláthatósághoz kötné a tanácsadói tevékenységet a Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (VTMSZ), amely az utóbbi hónapokban kirobbant tanácsadói szerződések körüli botrányok nyomán egy szakmai kamara jellegű önszabályozással vetne véget a korrupció terjedésének. A szervezet hangsúlyozta: az utóbbi években egyre több cég pusztán kapcsolatai kihasználásával és sokszor igazi verseny nélkül jutott több száz milliós nagyságrendű szerződésekhez. A szövetség szerint az állami megbízások körüli milliárdos nagyságrendű botrányok nemcsak a közbeszerzési törvény kiskapuira, hanem a szakma önszabályozásának szükségességére is ráirányították a figyelmet, és megviselték az egész tanácsadói piacot.

A Népszabadság arról közöl cikket, hogy jönnek a csoportos perek, ugyanis a fővárosi önkormányzatot, a bankokat és a Magyar Közutat is bíróságra vihetik. Egy hamarosan hatályba lépő módosítás Magyarországon is megnyitja az utat az Egyesült Államokban elterjedt csoportos kártérítési perek előtt. Több civil szervezetnél már minden készen áll ahhoz, hogy áprilisban elindítsák az első ilyen pereket. Az eddig jobbára mellényzsebből kifizetett hatósági bírságoknál nagyságrendekkel nagyobb összegekről szóló kártérítési perekre kell felkészülniük a kartellező, fogyasztókat megtévesztő, munkásaikat nyomorgató vagy éppen környezetszennyezéssel másnak kárt okozó cégeknek. A polgári perrendtartás nemrég elfogadott, áprilisban hatályba lépő módosítása ugyanis lehetővé teszi a károsultaknak, illetve az érdek-képviseleti vagy jogvédő társadalmi szervezeteknek, hogy csoportos pereket indítsanak a károkozó vállalkozásokkal szemben. A Levegő Munkacsoportnál már fontolgatják az ilyen perek indítását. A szervezet segítségével perli a fővárosi önkormányzatot egy asztmás hölgy, mivel szerinte az önkormányzat évek óta halogatja az ezreknek súlyos egészségi problémákat okozó autóforgalom korlátozását.

A Világgazdaságban arról lehet olvasni, hogy hátszelet kapott a forint. A kedvező nemzetközi hangulatnak hála négy hónapos csúcsán tartózkodott a hazai fizetőeszköz a múlt hét második felében az euróval szemben, melynek árfolyama 266 forint körül mozgott. Ez az árfolyam olyannyira erősnek nevezhető, hogy szakemberek szerint már felette van a magyar export igényeit is figyelembe vevő, optimális kurzusnak: az elemzők 280 forint körüli eurót tartanának kívánatosnak. Könnyen lehet azonban, hogy ezt különösebb beavatkozás nélkül is sikerül elérni, a mostani erős forint ugyanis javarészt a kockázati étvágy erősödésének és a lengyelekkel kapcsolatos várakozások felívelésének köszönhető. A bizalom azonban törékenynek bizonyulhat, és az elemzők már azt is pozitívumként könyvelik el, hogy a görög válságnak egyelőre nem volt hatása a térségi devizák árfolyamára. Igaz, hazánk is igyekezett a befektetők kegyében járni.

A Napi Gazdaságból azt tudhatják meg, hogy kihalhatnak a városi főterek. Az utóbbi években jelentős költséggel kialakított és szépített kisvárosi főutcák és főterek hangulatát rontják a lepusztult, bezárt boltok foghíjai. A kényelmi szolgáltatásokat (is) nyújtó plazák térnyerése mellett az sem tett jót a kis belvárosi utcáknak, hogy egyre drágább és nehézkesebb lett a parkolás - emiatt még az ideáig "húzó" üzletnek számító bankok, biztosító- és telefontársaságok is menekülnek az utcákból. Keszthelyen időszakosan, Nagykanizsán pedig bizonytalan időre csökken az önkormányzatok által kért bérleti díj. Pécsett hasonló okból pertársaságot alakítanak a vállalkozók, míg Egerben a parkolási rend módosításával próbáltak segíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×