eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A bíróság elutasította a BKV-szakszervezetek pihenőidős kifogását

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság elutasította két BKV-s szakszervezet kifogását a pihenő betartásával kapcsolatban, amely lényeges eleme volt a januári munkalassításnak - közölte a BKV hétfőn az MTI-vel; a döntés értelmében a BKV-nak nem kell többlet munkaközi szünetet biztosítania a járművezetőknek.

A bírósághoz a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége és a BKV Liga Munkástanács Szövetség fordult jogorvoslatért, azt szerették volna elérni, hogy a BKV biztosítson több pihenőidőt a munkásoknak.

A BKV közlése szerint a cég már a sztrájk előtti egyeztetésen is jelezte, hogy nem fogja a járművezetők pihenőidejét egy bizonyos rendelet alapján szabályozni, mert az csak az 50 kilométeren túli személyszállításra vonatkozik.

Januárban jelentős fennakadások voltak a BKV-buszok közlekedésében Budapesten, mivel nem sikerült a szakszervezeteknek megállapodniuk a BKV-val az új kollektív szerződésről (ksz), amely - többek között - a pihenőidőket is tartalmazta volna. Emiatt január elsejétől a BKV nem a ksz, hanem a munka törvénykönyve szerint működött. Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke akkor az MTI-nek azt mondta: jelentős változások álltak be a cég működésében, ennek is köszönhető a buszok nem tudnak forgalomba állni.

Január elején a buszgarázsok több napig nem adták ki a járművek jelentős részét, volt olyan nap, amikor 272 autóbusszal kevesebb állt forgalomba. Ezzel kapcsolatban Nemes Gábor akkor úgy fogalmazott: elfogyott a lojalitás a BKV-dolgozókból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×