eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nagy reálbér-növekedést ígér az MSZP

Négy év alatt 12 százalék körüli reálbér-növelést ígér programjában az MSZP. Tiltakozik a fegyvertartás tervezett szigorítása ellen a Magyar Sportlövők Szövetsége. Török film kapta a berlini nemzetközi filmfesztivál fődíját

Nemzeti modernizációt javasolt az MSZP kampány-nyitó rendezvényén a párt miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila úgy vélte: és mielőbb megoldást kell találni a politikai, valamint a demokratikus válság megfékezésére. Lendvai Ildikó pártelnök az önbecsülés, Kovács László volt uniós biztos a bizalom visszaszerzéséről beszélt. Az ülésen bemutatták A Nemzeti modernizáció, összetartó közösség című programot, amely 4 év alatt 12 százalék körüli reálbér-növelést, 4 százalékos munkavállalói járulék-csökkentést és évenkénti családi pótlék emelést tartalmaz. Meghirdeti továbbá a jövőre lejáró földvásárlási moratórium meghosszabbítását 3 évvel, és több, a nyugdíjasokra vonatkozó indítvány között az egyszeri 75 ezer forintos kegyeleti támogatás bevezetését.

Megfelelő, emberközpontú egészségpolitika nélkül nehéz megbecsülni, hogy mennyi állami pénzre lenne szüksége az ágazatnak - közölte a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István az Inforádióban hangsúlyozta: amíg nincs társadalmi közmegegyezés az egészségügyi kérdésekről, addig nem lehet forrásokat rendelni ezek megvalósításához. Példaként említette a születéskor várható élettartamot, az egészségben élhető életévek növelését, az esélyegyenlőtlenség csökkentését.

Tiltakozik a fegyvertartás tervezett szigorítása ellen a Magyar Sportlövők Szövetsége. A szervezet vezetése a miniszterelnöknek címzett nyílt levélben átgondolatlannak és felelőtlennek nevezi az elképzeléseket. A szövetség úgy véli: Bajnai Gordon utasítása alapján a sportlövők kizárólag az egyesületükben tárolhatnák saját sportfegyvereiket. A szervezet képviselői hangsúlyozzák: egyetértenek a pszichológiai vizsgálat szigorításával, de a tervezetet kivitelezhetetlennek és diszkriminatívnak tartják.

Visszahívta alelnöki tisztségéből Pécsi Ágnest a Pedagógusok Szakszervezetének kongresszusa. A szavazás nagy többséggel fosztotta meg tisztségétől az alelnököt, de pontos számokat nem közöltek. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke annyit mondott: a leváltott vezető más álláspontot képvisel, mint amit a kongresszus akar. Pécsi Ágnes a Lengyel Gyula Szakközépiskola tanáraként többször szervezett tiltakozó akciókat az intézmény megmentéséért.

Ausztriában már csak megfigyelésre tartanak kórházban 3 diákot a budapesti iskolabusz balesetének 32 sérültje közül. Polacskó Dániel, a sítábor szervezője emlékeztetett: szombat délelőtt letért az útról, felborult, és egy 5 méter mély árokba csúszott a magyar turistabusz Karintia tartományban. Németh Krisztina bécsi magyar főkonzul az InfoRádióban elmondta: a járművön a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium 61 tanulója, 4 tanár és 17 egykori diák utazott. A busz Schönfeldből indult és egy közeli síterep felé tartott. A járművön nem volt hólánc, pedig ilyen útviszonyok mellett az kötelező Ausztriában.

Hollandiában felbomlott a kormánykoalíció, miután a két legnagyobb pártja a szombat hajnalig tartó tárgyalásokon sem tudott megegyezni az elvben idén lejáró afganisztáni katonai misszióról. A kabinetből a második legnagyobb erő, a szociáldemokrata Munkapárt válik ki. Jan Peter Balkenende kormányfő Kereszténydemokrata Tömörülése a maradó Keresztény Unióval együtt sem birtokol a kormányzáshoz elegendő többséget. A mintegy 1600 fős holland misszió - a NATO afganisztáni küldetésének keretében - nehéz helyszínen, a déli Uruzgán tartományban tevékenykedik, és 2006 óta húsznál több katonát vesztett.

Török film kapta a berlini nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. A Méz című című alkotás egy anatóliai gyermek életén keresztül a környezetre leselkedő veszélyeket mutatja be. Az idén 60 éves Berlinale történetében 46 év óta először kapott török film ismét Arany Medvét. A nemzetközi zsűri a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a svájci házi őrizetben lévő Roman Polanskinak ítélte, a The Ghost Writer (Szellemíró) című filmjéért.

Az Egyesült Államokban elhunyt Alexander Haig egykori amerikai külügyminiszter, aki Ronald Reagan elnök idején töltötte be a posztot. A család közlése szerint a 85 éves politikus egy baltimore-i kórházban halt meg egy fertőzés szövődményei miatt. Alexander Haig tábornok katonai karrierje csúcspontját a NATO-nál érte el a szövetségesek európai haderejének főparancsnokaként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×