Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szerdáig lehet megtekinteni a közszemlére tett névjegyzéket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerdáig lehet betekinteni az áprilisi országgyűlési választásra készített névjegyzékekbe; a települési jegyzőnél nyújtható be kifogás, ha valakit kihagytak a választásra jogosultak lajstromából, vagy éppen jogosulatlan vettek abba fel.

A névjegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely azoknak a magyar állampolgároknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az áprilisi országgyűlési választáson. A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választójogosultságát, és az esetleg többször szavazni próbálókat is ennek alapján szűrhetik ki.

A helyi polgármesteri hivatalban megtekinthető névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője állítja össze a polgárok személyiadat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján.

A névjegyzékben azonban szerepelnek azok is, akik csak az első fordulót követően, de a második fordulót megelőzően válnak nagykorúvá, de ezt a tényt feltüntetik a névjegyzékben.

Az országgyűlési választáson szavazásra jogosult mintegy 8 millió állampolgárnak február 8. és 12. között kellett megkapnia az értesítést a névjegyzékbe való felvételről és az ajánlószelvényt. A választási értesítő tartalmazza a választópolgár családi és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját, névjegyzékbeli sorszámát, a szavazás helyét és idejét, továbbá a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

Azok a választók, akik nem kaptak a múlt héten értesítőt, a közszemlére tett névjegyzékben ellenőrizhetik szerda délutánig, hogy szerepelnek-e a nyilvántartásban, és 16 óráig kifogást terjeszthetnek elő jogosulatlan kihagyás vagy felvétel miatt. Tévesen, így jogosulatlanul szerepelhet a névjegyzékben például olyan választó, akit bíróság tiltott el a közügyek gyakorlásától.