eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

MDF: bizalmatlansági szavazás, "szabálytalanságok sorozata"

Az MDF budapesti választmányának 13 tagja csütörtökön este igennel szavazott arra, hogy visszahívják tisztségéből Lévai Zoltán elnököt és új elnöknek Szegner Lászlót, Óbuda alpolgármesterét választják - közölte Szegner László. Lévai Zoltán az MTI-nek azt mondta: a választmány ülését csak ő hívhatja össze, a tagoknak ehhez nincs joguk.

Szegner László közleményében azt írta: a huszonhat tagú budapesti választmány tizennégy tagja volt jelen a csütörtöki ülésen, ahol tizenhárman szavazták meg Lévai Zoltán visszahívását.

A közleményben szerepel az is: az MDF budapesti választmánya január 25-én terjesztett elő Lévai Zoltán budapesti választmányi elnökkel és az elnökség tagjaival szemben bizalmatlansági indítványt.

Mint írják, a bizalmatlansági indítvány oka, hogy a 2010. évi országgyűlési választások kapcsán Lévai Zoltán elnöki minőségében nem megfelelően képviselte a budapesti MDF szervezetek érdekeit, a fővárosi lista jelöltjeit nem ismertette, a választmány azt soha nem szavazhatta meg, a jelölő szervezetek többségének jogát elvonta, kötelező egyeztetések nem voltak.

A közleményben úgy fogalmaznak: "a szabálytalanságok sorozatát elkövető elnöki eljárás ellen tiltakozásul", a választmány 26 tagjából 14 fő jelent meg az ülésen, így a jelenlevők megfelelő számú szavazatával a bizalmat az elnöktől, alelnöktől és elnökség tagjaitól megvonták.

"A szabályosan lefolytatott, határozatképes ülést követően, az új elnök Szegner László Óbuda alpolgármestere lett, alelnökök: Csatlós Csaba és Fodor Vince, elnökelnökségi tagok pedig Fosztó Csaba, valamint Szilassy Gábor Cézár" - olvasható.

Szegner László az MTI-nek azt mondta: az MDF budapesti választmányának új elnöksége a párt országos választmányának döntésével nem helyezkedik szembe, és a párt érdekében kíván dolgozni.

Lévai Zoltán az MTI-nek minderre úgy reagált: az MDF alapszabálya alapján egyértelmű, hogy kizárólag személyek ellen indítható bizalmatlansági indítvány; az elnökséget, mint testületet érintő kezdeményezés értelmezhetetlen, érvénytelen.

Lévai Zoltán azt mondta: a budapesti választmány tagjainak nincs joguk ahhoz, hogy ülést hívjanak össze, azt a választmány elnöke teheti meg, vagy pedig akadályoztatása esetén a területi iroda. Mint hozzátette, ő február 24-ére hívta össze a budapesti választmány ülését.

Lévai Zoltán közölte: az ülésen olyan is részt vett, akiknek már régóta fel van függesztve a párttagsága és a kerületi szervezete is, tehát nincs szavazati joga.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×